2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Üvegen innen, üvegen túl

2013. január 29. kedd, 18:51
Címkék:

Hévízen a Gróf I. Festetics György Művelődési Központ Muzeális Gyűjteményének mindegyik termét varázslatos üvegcsodákkal töltötték meg január közepétől. A március elejéig látogatható "kiállítás csokor" nyitóünnepségén látható darabokról, a Budaörsön élő Szarka Tamás keramikusművész mesélt, aki jobbára agyag és fémek kapcsolatával létrehozott kisplasztikákat, domborműveket készít. Ajánló gondolatait tolmácsolta Andor István, a Bárdudvarnoki Nemzetközi Üveg Alkotótelep (BNÜA) vezetője is.

heviz-uveg

Szmetana Ágnes, Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező művész díszedényei, edényplasztikái, színes üvegkölteményei, a lélek gyógyítására alkalmas dísztárgyai a szecesszió szín -és formavilágából merítkező huta-üvegek az elmúlt két évtized szorgalmát és munkásságából kínálnak színes ízelítőt.

A BNÜA művészeinek újrahasznosított üvegből készített alkotásai a II-es jelű teremben kaptak helyet. A kortárs magyar üvegművészet remekei színességben, kísérletező kedvben, kreativitásban és sokoldalúságban egymást is felülmúlják. Ahány művész, annyifajta érdekes fúvott üvegtechnika a telep elmúlt két évtizedének történetéből.

A múzeum III-as jelű kamaratermében Hefter László ipar -és üvegművész, a pannonhalmi Hefter üveggaléria üzlettulajdonosa állította ki szemet gyönyörködtető alkotásait. Az üvegfestés, díszüvegezés és restaurálás nagymestere azokat a darabokat hozta Hévízre, amelyeknek szín -és látványvilága különleges értékű.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK