2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új vetítőn az új Tüskevár

2014. május 08. csütörtök, 19:49
Címkék:

Hivatalosan is átadásra került a digitalizált Art Mozi. Mint arról már néhány hete beszámoltunk, Zalaegerszeg belvárosi mozija végleg elbúcsúzott a 35 milliméteres filmekhez készült vetítőgéptől, és egy pályázatnak köszönhetően átállt a digitális technikára. Április közepétől a mozi próbaüzemben működött, május 6-tól viszont "élesben" dolgozik az új rendszer.

moziavat 1

Tutajos kalandjai a digitalizált Art Moziban

Az ünnepélyes avatón – ahol Gyutai Csaba polgármester mondott köszöntőt – Balogh György (rendező) 2012-es Tüskevár című filmje került bemutatásra. A játékfilm Fekete István műve alapján készült, megőrizve a népszerű regény eredeti szövegét. Az avatással egybekötött premiervetítésen a rendezőn kívül részt vett a film operatőre, Gulyás Ákos is.

Balogh György a Tüskevár új filmadaptációjával kapcsolatban elmondta: merész vállalkozásnak tűnt egy klasszikus mű, és az abból készült klasszikus fekete-fehér film után valami újat alkotni. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a mai gyerekek már alig olvassák Tutajos és Bütyök kalandjait, és a régi filmet is egyre kevesebben nézik meg, ezért szükségessé vált, hogy egy új, színes és szélesvásznú mozifilm készüljön a történetből. Annál is inkább, mert a Tüskevár egy közkincs, ami nem lenne jó, ha feledésbe merülne. A mostani mozifilm pedig úgy szórakoztat, hogy közben igényes és elgondolkodtató alkotás is, ami bármelyik korosztálynak ajánlható.

A filmhez sikerült komoly szereplőgárdát is felsorakoztatni: Tutajos szerepében például az a Nagy Marcell látható, aki a Sorstalansággal vált ismertté. Matula bácsit Kovács Lajos, István bácsit Eperjes Károly, Náncsi nénit pedig Pogány Judit alakítja. A filmben szerepel továbbá Détár Enikő, Rékasi Károly és Haumann Péter is.

moziavat 2

Gyutai Csaba elmondta: nekünk, zalaiaknak különösen kedvelt regényünk és filmünk a Tüskevár, hiszen a történet helyszíneit (Kis-Balaton, Kányavár, Zala torkolata) jól ismerjük. Méltó nyitánya a digitalizált Art Mozinak ez a film.

Drávecz Szabolcs, az Art Mozi intézményegység vezetője örül, hogy hosszú előkészületek után megvalósulhatott a fejlesztés. Ezzel ugyanis a belvárosi mozi felveheti a versenyt a multiplexekkel, hiszen tud premierfilmeket vetíteni. Az 56 éves, patinás mozi épületbe most az egyik legmodernebb technika (egy Christi márkájú, digitális, szoláris vetítő) került. Más újítások is történtek: korszerűsödött a világítás és végre felkerült a homlokzatra az Art Mozi felirat is. Remélik, hogy a zalaegerszegiek ismét sajátjuknak érzik majd a régi Ady mozit. Ezt szolgálja az intézmény szlogenje is: "Régi értékek, új technika...a Mi mozink".

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK