2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szoboráthelyezés és parkavatás

2012. június 07. csütörtök, 19:22
Címkék:

Méltó helyre került Pais Dezső nyelvész mellszobra. A zalaegerszegi születésű akadémikus portréját megörökítő alkotás (mely Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművész munkája) kálváriája akkor kezdődött, mikor a nevét viselő iskola bezárt.

pais 1

A megyeszékhelyi Pais-iskolából a szobor a Landorhegyi Általános Iskolába került, ám a nyelvész életútja nem köthető ehhez az intézményhez. Így született meg az a terv, hogy kerüljön a Zrínyi Miklós Gimnáziumba - vagyis az egykori főreál gimnáziumba - melynek Pais Dezső a századelőn nyolc évig diákja volt. A mellszobor az iskola udvarán került felállításra, körülötte pedig esztétikus parkot is létrehoztak, Horváth Zsuzsanna tájépítész tervei alapján.

Horváth Attila, a gimnázium igazgatója az avatóünnepségen elmondta: sokáig keresték a szobor helyét, és örül, hogy végül méltó helyre, és szép környezetbe kerülhetett az alkotás. Mivel egy pihenőpark is létesült körülötte, a diákok használhatják is a teret, így az nem csak emléket állít a nyelvésznek, hanem funkcionális értékkel is bír.

pais 2

Gyutai Csaba polgármester avatóbeszédében szintén üdvözölte a kezdeményezést. Mint fogalmazott: fontos, hogy olyan személyiségeknek állítsunk emléket, akik valamilyen módon kötődnek a városhoz, és munkásságuk példakép lehet a felnövekvő korosztályok előtt. A Zrínyi-gimnáziumban már egész panteonja van a híres embereknek, s reméli, hogy a mostani fiatalok közül is lesz, aki később bekerül a neves zalaiak sorába. A polgármester felelevenítette Pais Dezső életének és munkásságának főbb állomásait, külön kiemelve az MTA helyesírási albizottságában végzett építő tevékenységét. Pais négy évtizeden keresztül volt alakítója és formálója a magyar nyelvnek és helyesírásnak, melyre zalaiként joggal lehetünk büszkék. Annál is inkább, mert ma is élnek a nyelvésznek leszármazottai az országban és a városban; közülük ketten részt vettek a szobor és a park felavatásán is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK