2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szép magyar beszéd

2013. március 06. szerda, 22:23
Címkék:

A szép magyar beszéd terén versenyeztek ismét a középiskolások a Kazinczyról elnevezett irodalmi megmérettetésen. Az 1960-ban Péchy Blanka színművész által létrehozott alapítvány indította anno a kezdeményezést, mely 48 éve ölt országos méretet. Az iskolai válogatók utána, a megyei forduló színhelye a zalaegerszegi Kölcsey-gimnázium volt, ahol 13 gimnazista és 12 szakközépiskolás diák állt a pedagógusok alkotta zsűri elé.

szep-magyarbeszed

A megyei fordulókat a helyi pedagógiai intézetek rendezik, főként a korábban eredményesen szereplő iskolákat választva helyszínül, mondta Gerencsér Katalin, szervező. Hozzátette, az elmúlt évhez képest sok középiskolás jelentkezett a versenyre. Szintén pozitív a diákok felkészültsége a témában. Írásbeli feladatként hangsúlyozást kellett jelölni egy adott szövegen, míg a szóbelin egy szabadon választott, a verseny témájához kapcsolódó, nem irodalmi értekezést felolvasni. A fő értékelési szempont az értő olvasás, helyes ejtés, artikulálás, hangsúlyozás, és a szünetek kellő alkalmazása. A szövegek nem kötöttek, de az évek alatt már kialakult egy paletta, amiből szívesen választanak a felkészítő pedagógusok.

szep-magyarbeszed 2

Az országos döntőre Győrben kerül sor április 19-21-én, ahol Zala megyét Kósa Dániel (Nagykanizsa, Batthyány-gimnázium), Fentős Dorina (Zalaegerszeg, Kölcsey-gimnázium), Kovács Nóra (Zalaegerszeg, Deák-szakközépiskola), és Bazsó Andrea (Nagykanizsa, Dr. Mező-szakközépiskola) képviseli majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK