2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Öntöttvaskályha-tárlat

2013. június 03. hétfő, 15:32
Címkék:

Öntöttvaskályhák kiállítása nyílt június elsején a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum márványtermében. A "Tűzzel-vassal" című tárlat ipari sorozatgyártásban készült mestermunka darabokkal idézi a korabeli tüzeléstechnika és az előkelőség követelményeinek egyesítését.

"Tűzzel-vassal"

A múzeumi miliőbe tökéletesen illeszkedő, újabb időszakos tárlat alkalmával házigazdaként Pálinkás Róbert múzeumigazgató mondott köszöntőt azt kiemelve, hogy e csodálatos remekművek minden szempontból tökéletesen illeszkednek a Festetics-kastély művészetpártoló stratégiájába.

Az összetett formájú oszlopkályhákat, a hengerformájú, bordázott felső részű, hasáb alakú, kabinet-, töltő-, kőszén-, huzam- és reggeli szekrénykályhákat a debreceni Szovák István gyűjteményéből válogatták. Az október közepéig látogatható színvonalas bemutató míves darabjait, iparművészeti alkotásait Kardos Laura, művészettörténész, a múzeum közgyűjteményi vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A magyarországi öntödékről fennmaradt adatok szerint a 18. században már gyártottak és értékesítettek öntöttvas kályhákat, de csak az 1840-es évekre tehető a szélesebb körű elterjedésük.

kh-kalyha

"A művészet legyen mindenkié és minden legyen művészet". A szakember e szecessziós jelmondat gondolatát kiegészítve mesélt a középületekben és mindenféle otthonban teret nyert berendezési-, használati- valamint dísztárgyak esztétikus, sokszínű forma- és értékvilágáról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK