2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Online művészeti lexikon

2013. március 27. szerda, 06:57
Címkék:

Kislexikonba gyűjti a Zala megyében egykor élő és alkotó, illetve a jelenleg is aktív képzőművészeket Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese. Mindezt online formában teszi, hiszen a Göcseji Múzeum honlapján belül alakított ki egy aloldalt.

Zalai alkotók listája a múzeum honlapján

A cél az volt, hogy mindazok a kutatási eredmények, melyek az elmúlt huszonnyolc év során születtek, megtalálhatók legyenek egy egységes felületen - válaszolta érdeklődésünkre a művészettörténész. Az internetes közzététel és kereshetőség a 21. században óriási lehetőséget jelent, annál is inkább, mert a zalai művészekről átfogó kiadvány még nem született. A feldolgozott adatok, és dokumentumok egyelőre kevés helyen kaptak publicitást. Az alapötletet a Tóth Norbert képzőművész-tanár által működtetet Fine Arthotel portál adta. A mostani kezdeményezés azonban szélesebb körben kívánja bemutatni az alkotókat.

A kislexikon a zmmi.hu oldalon, a Göcseji Múzeum menüponton belül érhető el. Az 1900-as évektől napjainkig egyelőre 13 név szerepel abc-sorrendben a listán, de a teljes feltöltés után 70-80 képzőművész életrajza, és munkásságának értékelése lesz majd olvasható. Kiegészítve mindezt a fellelhető alkotásokról készült fényképekkel. Később ez akár bővülhet is kiállításfotókkal, katalógusokkal vagy magukról az alkotókról készült felvételekkel.

Kostyál László elárulta: a munka során több problémával is szembesült. El kellett mindenekelőtt döntenie, hogy a listába felveszi-e a Zalából elszármazott művészeket is, de végül úgy döntött, hogy első körben csak az itt élt, itt alkotott (vagy ma is alkotó) festőket és szobrászokat emeli be a lexikonba. Az is kérdéses volt, hogy milyen kritériumok alapján válogat: csak a művészeti képzéseket (egyetemet, főiskolát) végzett alkotókat jeleníti meg, vagy autodidakta, amatőr művész is "tagja" lehet a körnek. Természetesen ez utóbbiak munkássága is felkerül a honlapra, de csak akkor, ha hírnevük túlmutat a megye a határain.

szabo-s-kep

A zalaegerszegi Szabó Sándor festőművész (1923-1986) egyik alkotása




Az aloldalon egyelőre azokról olvasható életrajz, akiknek a Göcseji Múzeum képzőművészeti gyűjteményében fellelhető az anyaga. Ez volt ugyanis a munka könnyebbik része. Számos olyan művész élt ugyanakkor a megyében, akikről tudnak, ám hogy munkáik hol és kinél találhatók meg, arról már alig, vagy egyáltalán nincs adat.

Kérdésünkre, hogy léteik-e olyan fogalmi meghatározás, hogy zalai képzőművészet, Kostyál László azt felelte: korábban erről már zajlott egy szakmai vita. Mivel azonban a helyi művészet és művészeti élet nem tematikus, nem stiláris, és még csak külön iskolába sem sorolható, kizárólag territoriális alapon lehet zalainak nevezni. (Beleértve azt is, hogy a 20. században a megye határai többször változtak.)

Hogy hosszú távon a múzeum honlapja megfelel-e az online kislexikon számára? Egyelőre biztosan, ám ha népszerű és aktív oldalként sikerül működnie, akkor arról is lehet szó, hogy egy teljesen önálló portálként fusson. A cél most azonban az, hogy a múzeumban zajló évtizedes képzőművészeti kutatómunka, és az itt élt, vagy ma is élő alkotók tevékenysége nyilvánosságra kerüljön.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK