2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lyoni árverés bútorai a Festetics-kastélyban

2015. július 20. hétfő, 05:09
Címkék:

A Helikon Kastélymúzeum a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri pályázatán a Miniszterelnökség szakmai támogatásával, az emberi erőforrások minisztere által megítélt miniszteri támogatásban részesült a "Bútoregyüttes megvásárlása a kastély enteriőrkiállítása számára" című pályázat révén – jelentették be a Tükörteremben tartott közelmúltbeli sajtótájékoztatón.

 kh kastelybutor

Vendégvonzó, értéket őrző

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója az előzményeket felemlítve szólt arról, hogy több műtárgyat át kellett engedniük a jogos tulajdonosának, de a szakmai, erkölcsi és anyagi támogatások révén a Festetics-műtárgyak darabszáma folyamatosan emelkedik az ország leglátogatottabb magyar kastélyában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből már közel húsz bútor került vissza Keszthelyre, és megállapodást kötöttek egy olyan pad visszavásárlásáról is, amelyen a hercegi család címere található.

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a tavaly elfogadott nemzeti kastélyprogramhoz kapcsolódva 40 milliárd forintnál is magasabb összegből harmincnál több honi kastély megújítása indult el. Az erre fordítandó összeg meghaladja a 40 milliárd forintot, de nemsokára a kormány elé kerül a várak állagmegóvását, fejlesztését lehetővé tévő, uniós források bevonásával startoló program, ami 30 vár beruházásait segíti mintegy 20 milliárd forintból. Szerinte élni kell azzal a lehetőséggel is, hogy a történelmi tudás és építészeti hitelesség megőrzésével a magyarországi kastélyok és várak berendezéseit akár külföldi árveréseken gyarapítsák. Az épített örökség megőrzésén túl fontosnak mondta a fenntartható működtetést.

Úgy vélte: vendégvonzó, élménydús attrakciókkal kell bővíteni a kastélyokat, várakat. Keszthelyen turistákat invitáló, hiteles, korhű környezetet sikerült létrehozni. A berendezési tárgyakat csak ritkán lehet eredetiként megszerezni, de kormányzati szándék, hogy a múzeumok raktáraiban porosodó bútorok és műtárgyak restaurálás után a kastélyok, várak berendezési tárgyai legyenek – mondta el.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője a kastélymúzeum folyamatos, a kulturális turizmussal egybekötött értékgyarapító, értékőrző munkáját dicsérte.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK