2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gábor Miklósra és Ruszt Józsefre emlékeztek

2012. július 06. péntek, 08:19
Címkék:

A városi önkormányzat, a Hevesi Sándor Színház és a Színházbarát Kör vezetősége koszorúzással emlékezett meg Zalaegerszeghez kötődő két Kossuth-díjas művészről, Gábor Miklós színészről és Ruszt József rendezőről. Az előbbi halálának 14. utóbbi születésének 75. évfordulója alkalmából.

 ruszt

Gábor Miklós (1919-1998) Ady utcai szülőházánál, ahol jellegzetes ballonkabátos megjelenését megörökítő tábla (Béres János alkotása) áll, valamint a Göcseji úti temetőben Ruszt József (1937-2005) "pantheonos" síremlékénél (szintén Béres János alkotása) történt a megemlékezés. A két művészt lakhelyük, munkájuk okán Zalaegerszeg város és az itt alapított színház nyitó darabja, Az ember tragédiája kapcsolja össze, melyben Luciferként, illetve rendezőként vitték sikerre újszerű megközelítésben a klasszikus művet. Mindezek okán bajtársias barátság is szövődött köztük.

Gyutai Csaba polgármester méltatta a művészek kulturális hagyatékát a színház és a város életében. Majd dr. Besenczi Árpád színházigazgatóval és Iványi Ildikóval, a Színházbaráti Kör elnökével koszorúkat és virágokat helyeztek el. A megemlékezés szervezőinek képviseletében Szemes Péter esztéta beszélt, közreműködött Urházy Gábor László színművész.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK