2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Főúri díszruhák a kastélymúzeumban

2013. június 21. péntek, 17:19
Címkék:

A hamarosan jelentős fejlesztéseken áteső Helikon Kastélymúzeum is részt vett a polgárok európai évének apropóján megrendezett "Uniós fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött" elnevezésű rendezvényen. A hagyományteremtő programot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezte, az ország hatvan különböző pontján lebonyolított eseményen több mint tízezren vettek részt - tájékoztatott a Kommpót Kommunikációs Kft. közleményében.

festetics ruha

Séta a Helikon Kastélymúzeum kulisszái mögött

Idén másodszor látogathattak el az érdeklődők kulturális, közlekedési, szabadidős, ipari és tudományos jellegű fejlesztések helyszíneire, hogy megtekinthessék a projektnek köszönhető újítások eredményeit.

A Helikon Kastélymúzeum vendégei ingyenesen nézhették meg a pályázat keretében, uniós támogatásból megvásárolt korabeli főúri díszruhákat. Az öltözeteket a Festetics család tagjai viselték egykor. A keszthelyi festő Halmi Artúr Festetics III. Györgyöt a zöld posztó öltözetben, míg Festetics Tasziló herceget Benczúr Gyula a barnás díszöltözetben örökítette meg. A hímzések alapján a ruhák készítési ideje a 18. század végére, vagy a 19. század elejére tehető. Erre az időszakra jellemző a tüll, a fémfólia, a flitter és kőimitáció, azaz az üveggyöngyös díszítésmód. A műtárgyak a magyar történelmi múlt neves személyiségeihez köthetők, így művelődéstörténeti, művészettörténeti értéket képviselnek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK