2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Dombormű, konferencia és kiállítás

2014. augusztus 26. kedd, 17:36
Címkék:

Szeptembertől újabb programokkal folytatódik a Keresztury Emlékév. A részleteket dr. Gyimesi Endre, a Keresztury Emlékbizottság elnöke, és Szemes Béla, a társaság titkára ismertette. A városházán rendezett sajtótájékoztatón többek között részt vett Kiss Gábor könyvtárigazgató is, hiszen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár az egyik társszervezője a soron következő rendezvényeknek.

keresztury-dezso

Folytatódik a Keresztury Emlékév

Dr. Gyimesi Endre elmondta: 110 évvel ezelőtt született Zalaegerszegen Keresztury Dezső költő, akadémikus, a város díszpolgára, ezért ebben az esztendőben egy emlékévvel tisztelegnek a tudós előtt. A programok januártól zajlanak; sor került már szavalógálára, iskolai szavalóversenyekre és vetélkedőkre, sőt a költő halálának napjára emlékezve virrasztást is tartottak. A nyári szünet után a programok szeptembertől folytatódnak.

Szeptember 4-én fél 10-kor Keresztury szülőházának (Kazinczy tér - Mártírok utca sarka) egyik vakablakában felállításra kerül Németh János keramikusművész új domborműve, mely kifejezetten az emlékévre készült. Az alkotás a szülőföldhöz való kötődést szimbolizálja, és a Dunántúli hexameterek című versciklus utolsó sora olvasható majd rajta. A domborműavatás után a Díszteremben egy tudományos konferenciára kerül sor, melyen a zalaiak mellett országos hírű előadók (például Pomogáts Béla irodalomtörténész) is részt vesznek.

Szintén szeptember 4-én egy kiállítás is nyílik a Keresztury VMK Gönczi Galériájában, mely rengeteg dokumentum, fotográfia és sok más érdekesség segítségével tárja a látogató elé a költő és akadémikus munkásságát. A kiállítás szervezője a megyei könyvtár, az anyagok összegyűjtésében pedig Nyakasné Túri Klára, a Bartók Béla úti Keresztury-emlékház vezetője, és az emlékbizottság alapítója nyújtott segítséget.

A programsorozat szeptember 5-én a Zrínyi-gimnáziumban folytatódik, ahol az iskola jubileumi (120 éves) ünnepségének keretében emlékeznek meg Kereszturyról. Szeptember 8-án pedig Budapestre utaznak az emlékbizottság tagjai, ahol két koszorúzásra is sor kerül.

Szemes Béla elmondta: a konferenciára gimnazistákat is várnak, annál is inkább, mert az érettségi tételek között lehet regionális kultúra témakört választani. Szeretnék, ha idén Keresztury Dezső bekerülhetne a "regionális tételek" közé.

Az eseményeket támogatja a város önkormányzata, a programok koordinálásába pedig a Keresztury VMK, a Pannon Írók Társasága és a Keresztury Dezső Alapítvány is bekapcsolódott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK