2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Búcsú a 35 milliméterestől

2014. április 15. kedd, 19:31
Címkék:

Új korszak kezdődik májustól a zalaegerszegi Art Mozi életében: véget ér a 35 milliméteres filmek korszaka. A filmtekercseket és a régi vetítési technikát itt is felváltja a digitális korszak. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Gyutai Csaba polgármester, Kondor Anita, a mozit is magába foglaló Keresztury VMK igazgatója, valamint Drávecz Szabolcs, az Art Mozi vezetője.

mozi 3

Digitális fejlesztés az Art Moziban - "Christivel”

Önkormányzati mozinak lennie kell egy városban! – indokolta tömören a polgármester, hogy miért tartották fontosnak a város régi vetítőhelyének fenntartását, és támogatását. Ezek a mozik tűznek ugyanis műsorra igényes, és értékes filmeket, ezért különösen fontos, hogy a multiplexek által vetített közönségfilmek mellett, igazi művészmozik is működjenek a nagyobb városokban – fogalmazott Gyutai Csaba. Mint mondta: a régi technika már valóban elavult, így rengeteg új filmről maradt le a helyi mozi. A probléma azonban nem egyedülálló: több vidéki város is küzdött hasonló problémával. A polgármester – aki országgyűlési képviselőként tagja a parlament kulturális bizottságának – több társával együtt kezdeményezte egy olyan pályázat létrehozását, mely segítheti digitalizálni a megmaradt önkormányzati mozik elavult technológiáját. A 2013-ban kiírt projekten Zalaegerszeg több mint 9 millió forint állami támogatást nyert, az önkormányzat pedig további 4,2 millió forinttal támogatta a fejlesztést.

mozi 2

Kondor Anita elmondta: az Art Mozinak a digitalizálással új szlogenje is született. A "Régi értékek, új technika...a Mi mozink" jelmondat utal arra, hogy ezután a minőségi filmek és a 21. század elvárásai találkoznak a megyeszékhely régi mozijában. A pályázat segítségével megújult a gépház, melyet digitális vetítővel és új klímával szereltek fel, de frissítették az elektronikai hálózatot, sőt új padlót is kapott a helyiség. A következő hetekben próbavetítések zajlanak, a hivatalos megnyitóra pedig május 6-án kerül sor.

mozi 4

Drávecz Szabolcs a felújítás szükségszerűségével kapcsolatban elmondta: sokat látott már az egykori gépterem. Hajdanán 16 milliméteres, majd 35 milliméteres filmeket vetítettek itt. Mikor lejárt a klasszikus celluloid filmszalagok ideje, próbáltak kisebb fejlesztéseket eszközölni: csatlakoztak a magyar e-cinema rendszerhez, illetve a blu-ray technológia került fókuszba, ám mára már ez is elavultnak látszik. A mostani pályázattal egy Christi márkájú, digitális, szoláris vetítő került a gépterembe, így 2K-s képminőségben élvezheti a közönség a filmeket. Ez nagyobb felbontású, mint a full HD minőség. A hangtechnika is megfelel a mai kor elvárásainak: digitális, 5.1-es hang leadására képes az új berendezés. Az Art Mozi a fejlesztéssel ismét versenyképes lesz, hiszen újra tudnak premierfilmeket vetíteni, ami azt is jelenti, hogy visszatérnek a hagyományos hét napos nyitva tartási időhöz. A filmvetítéseken kívül pedig más programokkal is várják az érdeklődőket.

A jövőben szeretnék a külső vitrineket is felújítani, a homlokzatra pedig nemrég kikerült az Art Mozi felirat. Mindehhez új dizájn, és új plakátok is társulnak.

mozi 5

Drávecz Szabolcs lapunk érdeklődésére elmondta: a zalaegerszegi mozi ismét art-besorolású lett; vagyis hivatalosan is újra művészmozivá vált. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy 50 százalékban európai és amerikai művészfilmeket, illetve magyar alkotásokat kell vetíteniük. Művészfilmnek számít szinte minden, ami részt vett valamelyik bejegyzett filmfesztiválon, és ide tartoznak a hazai, valamint a közép-európai és ázsiai filmek is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK