2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Bővült az olajipari múzeum kínálata

2013. szeptember 04. szerda, 18:49
Címkék:

Új és átalakított oktató- és kiállítótermekkel bővült a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum (MOGIM). Az intézmény a közelgő Bányász Nap alkalmából, ünnepélyes keretek között avatta fel, és adta át a közönségnek a felújított tereket.

mogim 1

Múzeumpedagógiában is erősödtek

A közel 40 millió forintos beruházás keretében - melyből 25 millió forintot az Új Széchenyi Terv pályázatán nyertek - megújult az ásvány- és kőzetkiállítás, valamint a magyar vízkutatás történetéről szóló tárlat, új foglalkoztató- és konferenciatermet avattak, és kinyitotta kapuit a gazolintelep is.

A vendégeket köszöntő dr. Hodola Attila, a MOGIM Alapítvány Kuratóriumának elnöke úgy látja: egy technikai múzeum nemcsak dokumentumok rendszerezett egységéből áll, hanem az intézmény egy kapocs is a szakma számára. Az idei év több szempontból is sikeres: a gázipar beemelésével új nevet kapott a korábbi olajipari múzeum, a mostani avatás pedig szintén mérföldkő az életükben.

mogim 2

Gyutai Csaba polgármester az új foglalkoztató és konferenciatermet átadva elmondta: Zalában szinte nincs olyan család, aki ne lenne tisztában az olajipar -és kutatás fontosságával. Az 1930-as évektől a megye gyors átalakuláson ment keresztül az oljaipar fellendülésével. Szerepe volt a településszerkezet és a településkép változásában, de hatott a mindennapi életre is. Az addig "álmos vidék" feléledt. A polgármester reméli, hogy a kitermelés még sokáig gazdagítja a vidéket.

Az oktatóteremmel a jövőben a múzeum intenzívebben tud bekapcsolódni a múzeumpedagógiai programokba, ezenkívül nagyobb (50-100 főt befogadó) konferenciák lebonyolítására is alkalmassá válik a hely. Volter György, a MOL kutatás, termelés divíziójának vezetője úgy látja, olyan iskolabarát, modern eszközök kerültek a terembe, melyek megfelelnek a 21. század kihívásainak. Az a cél, hogy minél több iskolás gyermek fejleszthesse itt természettudományos ismereteit.

Ezt az elképzelést erősíti a megújult ásvány-kőzet kiállítás is, mely Réthy Károly adománya révén új, értékes elemekkel gazdagodott. A budapesti szakember gyűjteményét vidéki múzeumnak szánta, hogy a kisebb települések gyermekei is megismerkedhessenek a csodás kőzetekkel és ősmaradványokkal. Sőreg Viktor, a MOL Kutatási Portfolió Menedzsmentjének igazgatója a felújított tárlattal kapcsolatban elmondta: a Kárpát-medence jellegzetes ásványait, kőzeteit mutatja be a tárlat. Az ásványok világa egyfajta tündérvilág; ámulatba ejtő és elgondolkodtató is egyszerre. Az ásványok részei mindennapjainknak: a természetben, otthonunkban, de még az emberi szervezetben is fellelhetők.

mogim 3

A program részeként - ahol a szakmai nap keretében horvát kollégákat is fogadott Tóth János igazgató - felavatásra került a megújult "Zsigmondy Vilmos és Zsigmondy Béla, a magyar vízkutatás úttörői" című kiállítás. A résztvevők ezután a most elkészült gazolintelepre vonultak, ahol az új kompresszorházat is birtokukba vehették a látogatók. Az új múzeumi egység az egykori, 30-as, 40-es években készült bázakerettyei állomáshely eszközeit és látványos berendezéseit modellezi.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK