2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A kerámiaművészet Mestere

2014. március 25. kedd, 21:47
Címkék:

Az óra tökéletesen jár, csak éppen visszafelé mutatja az időt; gazdája így tulajdonképpen fiatalodik. Ezzel a személyes ajándékkal köszöntötte Preisz József órásmester barátját, Németh János keramikusművészt 80. születésnapja alkalmából. A március 15-e alkalmával Kossuth-díjjal kitüntetett alkotónak a Keresztury VMK Gönczi Galériájában nyílt jubileumi tárlata.

nj80 1

Jubileumi tárlata nyílt Németh Jánosnak

A különleges óra átadására a nyitóünnepség végén került sor; előtte azonban még sok más is történt. Bence Lajos költő Gyöngyöző agyag címmel verset írt a művésznek, melyet Pap Lujza színművész olvasott fel. Ezt megelőzően Fekete György belsőépítész, az MMA elnöke méltatta a keramikusművészt. Mint mondta: a magyar kerámiaművészet egyik legkiemelkedőbb alakja Németh János, akinek alkotásai nemcsak egyszerű szobrok, hanem élő testek; emberek. Pilinszkyt idézve elmondta: életünk végéig kell dolgozni, hogy tisztán kerülhessünk a mindenható elé. A teremtő által adott talentumot ugyanis a végsőkig ki kell csöpögtetni magunkból, csak így kerülhetünk újra a színe elé.

nj80 2

A tárlatnyitón Kanda Pál színművész, Juhász Ferenc költő Németh János műveihez írt sorait olvasta fel, ifj. Horváth Károly népzenész pedig ősi dallamokkal tisztelgett az alkotó előtt.

Az ünnepeltet Gyutai Csaba polgármester köszöntötte a program elején, aki szépszámmal összegyűlt közönségre utalva így szólt: "János, Téged szeretnek itt!" A polgármester szerint Németh János egy igazi zalai ember, sőt több is annál: ő a Mester, az ősmesterség igaz Mestere.

nj80 3

A Gönczi Galériában látható tárlaton az elmúlt évtizedek alkotásaiból látható válogatás. Érdekesség, hogy Németh János grafikái, sőt érmei és bronz plakettjei is kiállításra kerültek. Ez utóbbiakkal kapcsolatban a művész lapunknak korábban úgy nyilatkozott: szellemi kirándulás volt számára az éremkészítés.

A kiállítás április 30-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK