2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zeneterápia pályázati támogatással

2012. április 13. péntek, 17:22
Címkék:

Az idei tanévben bővült a Nyitott Ház Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézetben az autisták fejlesztését szolgáló terápiák lehetősége. Mindez az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően. A civil szervezet kedvező elbírálásban részesült az Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programjában. Így Jandovics Viktória gyógypedagógus vezetésével zeneterápia segíti a diákok fejlődését.

zeneterapy 1

A napokban Zalaegerszegre látogatott a támogató alapítvány munkatársa, és személyesen győződött meg a fejlesztő munka hatékonyságáról.

- Alapítványunk két területen ír ki pályázatot. Egyrészt tehetséges diákokat segítünk, másrészt a gyermekgyógyító programban élmény vagy művészeti terápiákat támogatunk. 2006 óta működik az alapítvány, és közel 120 pályázat érkezik minden évben. Ebből közel harmincat tudunk egy éves idővallumban támogatni. A fő cél, hogy a szakemberek munkáját tudják honorálni, mert az eszközbeszerzést általában könnyebb megoldani. Az új kiírás június elején lesz, várjuk az újabb jelentkezőket - mondta Nagy Zsuzsanna.

zeneterapy 2

Pályázati sikerben reménykednek a zeneterápia résztvevői is, akik az elmúlt 8 hónap alatt már számos pozitív élménnyel gazdagodtak.

- Bár gyógypedagógusként tanítok a Béke ligeti - iskolában, mégis ez a lehetőség új terepet jelentett - mondta Jandovics Viktória. - Szívesen, de félve vágtam a munkába és több eredmény született belőle, mint amire gondoltam. Segítette az indulást, hogy a gyerekek motiváltak voltak a hangszerekkel való ismerekedésben. Ritmus hangszerekkel dolgozunk és a heti egyszeri foglalkozások 90 százalékában aktívan vesznek részt a tanulók. Ügyelni kell azonban arra, hogy a tűrőképességük akár minden órán más lehet, és bizonyos frekvenciákat jól tolerálnak, mást viszont nem. A passzív órákon zenét hallgatunk, majd rajzban és ha kedvük van szóban fejezik ki az élményeiket. Fejlődést az egymásra figyelésben, az érzelmek értelmezésében és kifejezésében látom. És mindig tanulok valamit a gyerekektől én is. Nagyon szeretném, ha jövőre lehetne folytatása ennek a foglalkozásnak, akár heti két órában is. A szülőktől is pozitív visszajelzések jönnek, komolyan veszik, hogy a gyerekek zenével foglalkoznak, van aki már hangszert is kapott otthonra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK