2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Popzene és költészet Beck Zolival

2014. szeptember 19. péntek, 14:01
Címkék:

Zenélés, verselés, laza sztorizgatás, némi nevelési célzattal fűszerezve. Mert a fiataloknak kell egy hiteles arc, ha tanítani akarjuk őket, és Beck Zoli, a 30Y zenekar frontembere az. Annál is inkább, mert ha éppen nem a színpadon áll, akkor dr. Beck Zoltánként is ismert a Pécsi Tudományegyetemen, ahol a romológia tanszék egyetemi adjunktusa.

beck 1

Ráhangolás az irodalomra

A két szerep néha neki is fura, hiszen mint mondja, az embernek folyamatosan reflektálnia kell magára, ha már egyszer elért valamit; ráadásul két, látszólag egymásnak ellentmondó közegben.

A József Attila Városi Tagkönyvtárban Ráhangol-óra címmel szerveztek tanévnyitó, őszköszöntő beszélgetést fiataloknak, ami egy rendhagyó irodalomórának is beillett. Beck Zoli ugyanis főleg az irodalom és a popzene kapcsolatáról beszélt, meg arról, hogy mitől lesz ütőképes egy megzenésített vers. Az biztos, hogy nem attól a régi hagyománytól, hogy valaki elénekli a klasszikusok verseit valamilyen zenei aláfestéssel.

Mint mondta az irodalom és a popzene első látásra nagyon távol állnak egymástól, hiszen a popkultúra folyamatosan körülvesz minket, az irodalomról ugyanez már nem mondható el. Az iskolákban a gyerekek leginkább a kötelező olvasmányokon keresztül találkoznak irodalmi szövegekkel, amiknek a túlnyomó többsége abszolút nem érinti meg őket. Úgy érzik, hogy a szerzők szövegeihez nem sok közük van.

beck 2

Ha más oldalról közelítünk a kérdéshez, akkor azt látjuk, hogy a popzene és az irodalom igenis összekapcsolódhat, és nagyon is lehet 21. századi értelmezése a verseknek, prózáknak. A popdalok és az irodalmi szövegek is megfogalmaznak, állítanak valamit a világról, és bizony vannak ma élő írók, költők, akik nagyon is hús-vér emberek.

Beck Zoli tagja a Rájátszás csapatának (írókból és zenészekből verbuválódott formáció), valamint a Háy Come Beck duónak (Háy János íróval közös produkciója), így pontosan ismeri a kortárs irodalmi közeget. Mint mondta: eléggé nyilvánvaló, hogy az írók nem fekete-fehér, csúnya, öreg férfiak, hanem valódi emberek, akik esznek, isznak (néha sokat), viccesek és kommunikatívak. Olyan dolgokat képesek mondani, írni, ami számunkra is érdekes lehet, hiszen egy korban élünk. Szövegeikhez hozzá lehet nyúlni, át lehet alakítani a popzene nyelvére. Persze nem egy az egyben.

Mert a versmegzenésítés akkor jó, ha egy új, önálló minőség jön létre, az eredeti szöveg egy lehetséges értelmezéseként. Egyik dala például (a "szólj, hogy szeretsz, vagy adj vacsorát ha mégsem" kezdetű) tizenegy Háy János szövegből állt össze. Ugyanígy a régi szövegeket is újra időszerűvé lehet tenni, ami már könnyebben eljuthat a fiatalabb korosztályokhoz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK