2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kultúra napi születésnap

2014. január 22. szerda, 14:45
Címkék:

A Magyar Kultúra Napja és megalakulásuk egy éves évfordulója alkalmából adott koncertet a zalaegerszegi Folkish zenekar a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

folkish

Népdal feldolgozásokkal és megzenésített verssel állt a közönség elé a zalaegerszegi összetételű Folkish zenekar és meghívott vendégeik. A Magyar Kultúra Napja előestéjén tartott koncertet és az együttes művészeti tevékenységét Kiss Gábor könyvtár igazgató és Balaicz Zoltán alpolgármester méltatta. Az alpolgármester egy idézettel élve kiemelte a népdal, népzene és a népi szertartások történelmi jelentőségét. Majd hozzátette, ez alkalommal új köntöst kaptak az ősi dalok.

S ez kinek tetsző, kinek inkább szokatlan, olykor egészen elvarázsoló, máskor az eredetit vágyó érdekes atmoszférát teremtett. A zenekar szószólója, a dalok áthangszerelője, Kiss Krisztián elmondta, amely zene jó, az minden formában jó. Ezért születtek az egészen egyedi, hangzású és hangulatú átdolgozások. Az eredeti népdalokat az ország minden tájegységéről válogatták, így megszólalhatott moldva balladától a zalai gyűjtésűig sok féle ének. A zenekar hangzásában további érdekesség, országosan is kuriózum, az ütős hangszerek felvonultatása. Ez a terület Takács Ferenc hozzáértését dicséri, aki marimbától az egyedi készítésű hangszereken át gondoskodik a hangzatos alapokról, illetve kiegészítő felhangokról. A zenekar többi tagjai, a billentyűnél Tóth László, és a gyönyörű hangú Medgyesi Anna.

Az esten elhangzott az együttes egyéves munkájának története, melyben már 21 fellépés szerepel, s köszönet a Pálóczi-iskolának, mely a próbahelyet biztosítja.

A koncert vendégzenészei voltak Lőrincz Tamás és Radics Igor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK