2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Francia–magyar utcazene a Dísz téren

2013. augusztus 17. szombat, 08:35
Címkék:

Zenei csemegében volt része azon járókelőknek, akik csütörtök este a zalaegerszegi Dísz tér környékén jártak. A marseille-i konzervatóriumban végzett diákok két hegedűn és egy gitáron játszva ragadták magukkal a közönséget a folklór és az improvizált muzsika világába. Nemcsak műsoruk, hanem habitusuk is fergeteges volt. Az élményt a vendéglátó Válicka Citerabarátok Egyletének magyar népdal csokra tette teljessé.

 francia-utcazene net1

Az Avignonhoz közeli Beaumes de Venise és Botfa kapcsolata 25 éves múltra tekint vissza.

– Már önmagában ez is kuriózum, hiszen falvak szintjén valósult meg nemzetközi kapcsolat, mely negyedszázada tart-mondta Nagy Lajos, a citerazenekar alapítója.-Mi négyszer szerepeltünk náluk, ők pedig már hatodjára vannak itt. Ők amatőr színjátszó társulat (TRAC) tagjai, akik a moliere-i utcaszínházi hagyományokat követik és főleg középkorba kalauzoló darabokat adnak elő. Erre volt már példa Botfán is, és az előadás, a művészi hatás legyőzte a nyelvi akadályokat. Most, kivételesen zenei trió jött vendégségbe, itt pedig tényleg nem kell tolmács.

– Hogyan kezdődött ez a kapcsolat?

– 1988-ban a Deák-téren játszott a citerazenekar, melyet meghallott a franciák vezetője, Vincent Siano, aki jelenleg is elkísérte a triót. Nagyon megtetszet neki a magyar népzene, s következő évben már hivatalosak is voltunk Franciaországba. Azóta a két csapat nemcsak a hagyományokat, hanem ezt az ritkaságszámba menő kulturális kapcsolatot is örökíti, hiszen generáció váltás történt azóta a művészeti csoportokban.

– Öt éve találkoztunk utoljára, amikor is a franciák szerepeltek Botfán. Ők egyébként utcán, téren, templomkertben és hasonló helyeken lépnek fel. Régi álmunk volt valamilyen közös produkció, s most ez a zene révén megvalósulhatott-mondta Nagy Katalin, a citerazenekar művészeti vezetője, az utca zene nyitányaként szereplő "Elmegyek, elmegyek" című magyar népdal közös előadása után.

– Meddig vendégeskednek nálunk a franciák?

– Kevesebb, mint egy hétig, azonban sűrű lesz a programjuk. A Dísz-tér mellett fellépnek a piacon, a Jákum utcában egy presszóban, Őriszentpéteren a Hétrétország Fesztiválon, valamint Botfán a Hűvös kastélyban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK