2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A hiphop nemcsak zenei műfaj

2014. február 12. szerda, 16:58
Címkék:

Ahogy a rock n' roll sem csak egy tánc, úgy a hiphop sem csak egy egyszerű zenei műfaj. Egy életstílus, sőt egy szubkultúra, amihez sok más jelenség is tartozik. A nemrégiben Zalaegerszegen megalakult Országos HipHop Kulturális Egyesület apropóján Farkas Rolandot, azaz Wolfiet (a Punnany Massif MC-jét), és Bognár Ákost, az egyesület egyik helyi szervezőjét kérdeztük a műfaj eredetéről, kultúrájáról.

Szókimondás és party-szellem

- Érdekes és vicces, de a hiphop alapkövének stílusjegyeit Fenyő Miklós hozta magyar földre egy németországi utazást követően. Ez a 80-as évek eleje, ekkor kezdett lassan terjedni a breaktánc. Itthon is klubok alakultak, versenyek szerveződtek. 1984-ben aztán hallhattuk már rap-pelni Geszti Pétert is, Pajor Tamás, a Neurotic zenekar vezetője pedig megírta a Break című számot - mesél a kezdetekről Wolfie.

Kiderül az is: azért a vasfüggöny miatt eleinte nehezen jutott el Magyarországra a külföldi zenekarok híre. Inkább csak amolyan "csepegtetett" módon. Az igazi áttörés itthon az Animal Cannibals megalakulása volt, 1989-ben.

Hogy mit jelentett ez az új stílus az akkori, és mit a mai fiataloknak? Wolfie szerint van különbség:

- Régen összetartóbb volt a közösség, pont azért mert nehéz volt hozzájutni a csemegékhez. Kazettákat cseréltünk és másoltunk, és rongyosra hallgattuk őket! Sokat beszélgettünk: élmények, gondolatok is cserélődtek. A fiatalok az ország másik végéről is képesek voltak elutazni egy-egy koncertre, csak hogy találkozhassanak hasonló érdeklődésű emberekkel. Mára ez megváltozott, hiszen minden egy kattintásnyira van tőlünk. Nem kell utazni ahhoz, hogy megvegyünk egy lemezt. A technikai újítások, lehetőségek miatt pedig sokan "előadóvá" avanzsálták magukat, ami nem egyszer a minőség rovására megy.

A hiphop stílus összetett: a táncon és a zenén kívül a különféle sportok (streetball, kosárlabda), a graffiti és a street art is hozzá tartozik. Jól felismerhető az öltözködési stílus (a baseball sapka alap,) és szleng is kapcsolódik hozzá.

- Béke, szeretet, összetartás és móka. Eredetileg ezt jelentette a hiphop - folytatja Farkas Roland. A tisztelet, alázat fontos dolog volt, mára sajnos ebben is tetten érhető változás; az irigység ezt a műfajt sem kerülte el. Összességében viszont elmondható, hogy mivel a hiphop elsősorban az alsóbb társadalmi rétegek szócsöve volt, ma is jellemző rá a mély mondanivaló, a szókimondás, és az erős verbalitás. Ehhez jön a party-szellem, ami viccessé, lazává is teszi a jelenséget.

A Zalaegerszegen megalakult egyesülettel kapcsolatban elmondta: ahol kicsi a közösség, ott lehet igazán nagy dolgokat alkotni, így nem meglepő, hogy egy országos szervezet épp egy vidéki városban jött létre. Több tervük is van, amit a következő hónapokban készítenek majd elő.

hiphop 1

                                                                                                     Illusztráció

- ...például szeretnénk életre hívni egy országos hiphop rendezvényt, vagy fesztivált, ha úgy tetszik. Az egyesület még bejegyzés alatt van, ha a jogi procedúra lezárul, és minden hivatalos lesz, utána tudjuk elkezdeni az érdemi munkát - mondja Bognár Ákos szervező, aki a helyi Ifjúsági Kerekasztal elnöke is.

Azt meséli: tizenéves korában görkorcsolyázott, streetballozott, így került kapcsolatba a műfajjal. A sport hozta magával a zene szeretetét is. Ő is szívesen emlékszik vissza a kazetta-cserélős, CD-másolós időkre, amikor összegyűltek egy-egy barátnál. Sokat beszélgettek, sőt még borítókat is készítettek a másolt kazettákhoz.

- A hiphop tulajdonképpen négy fő elemből - break, MC, DJ, graffiti - tevődik össze, és ezek mind egyaránt fontosak. Alapvetően underground műfajról van szó, ám divattá is vált az elmúlt évtizedben. Köszönhető ez persze az egyre szaporodó rádióadóknak is. Van egy feszültség az underground és a mainstreem vonal között, de ez sok más zenei stílusnál (például a rockzenénél) is megfigyelhető.

Ákos szerint az végül is az egyáltalán nem baj, hogy a jó zenéket, tehetséges előadókat a rádión keresztül többen megismerik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK