2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A gyülekezeti ének szolgálatában

2013. április 08. hétfő, 10:26
Címkék:

Orgonát szenteltek vasárnap a zalaegerszegi református templomban. Az újonnan épült hangszer az orgonaszentelő istentiszteleten szólalt meg először, melyen Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész adott rövid ünnepi koncertet.

orgonaszent2Orgonaszentelés a zalaegerszegi református templomban

Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke igehirdetésében azt hangsúlyozta, ahogy az ige, úgy az új orgona Isten magasztalására szólítja fel a gyülekezetet. Magasztalni és áldani az Urat nemcsak örömben, hálaadás idején, hanem amikor terheket hordozunk, kemény próbatételek előtt állunk, akkor is kell.

Szakál Péter, az Őrségi Református Egyházkerület esperese Isten áldását kérte a gyülekezetre és az új orgonára, mely a gyülekezeti ének szolgálatában áll.

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész-karmester, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója, művészeti vezetője – aki nem először látogatott a zalai megyeszékhelyre – örömét fejezte ki, hogy a helyi református gyülekezet életének nagy eseményén adhat a koncertet. Mint mondta, az új orgona szépen szól, melynek megépítése mások mellett Békés Balázs orgonaépítő mester valamint Ágoston István belsőépítész munkáját dicséri.

Török Zoltán, a Zalaegerszegi Református Egyházközség lelkésze a koncertet követően ismertette az építés történetét. Elmondta, a presbitérium jegyzőkönyvébe 1942-ben azt jegyezték fel, hogy az orgonaépítésére még néhány évet várni kell. Ebből néhány évtized lett, hiszen az Ausztriában használtan vásárolt, első pneumatikus orgonát 1996-ban állították szolgálatba. 2011-ben a presbitérium úgy döntött, hogy a teljes felújítás helyett inkább újat vásárolnak dr. Dóra János presbiter és Lőrincz Tamás támogató kezdeményezésére. A több tízmillió forint értékű új orgonát Farkas Rozália hagyatékából, a hívek adományaiból, Zalaegerszeg önkormányzata, a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma és az Őrségi Református Egyházmegye támogatásából vásárolták meg. A régi orgona az adományozó kérésére szülőfalujába, Becsvölgye templomába került. A mechanikus fujtatással működő, 960 sípot tartalmazó orgonát a dunakeszi orgonaüzemben készítették el.

orgonaszent1

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, jó helyre került a város adománya, hiszen a református templom nemcsak a gyülekezet, az ige otthona, hanem fontos kulturális színtér. Éppen ezért a csodálatos hangszert bemutató koncertek tovább színesíthetik a város kulturális életét.

Dr. Gyimesi Endre úgy értékelt, hogy az új orgona megépítésével ismét egy közösen elhatározott cél teljesült. Az országgyűlési képviselő tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait; aki a közeljövőben ellátogat majd Zalaegerszegre. Elfoglaltsága miatt szintén nem tudott eljönni Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, református lelkész. Levelében azt hangsúlyozta, hogy az új hangszer a megújulás üzenetét hordozza a zalaegerszegi gyülekezet számára.

Az orgonaszentelő szentmise végén Farkas Ferenc szobrászművész által készített plaketteket ajándékoztak az új orgona építésében és beszerzésében közreműködőknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK