2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Teológiai könyv Pázmány Péterről

2012. április 04. szerda, 14:52
Címkék:

Könyv ősbemutató helyszíne volt március 29-én a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei Könyvtár. A zalai származású (Kálócfa) Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, teológus, tanár, író - költő, újságíró legújabb munkája "Krisztus és egyháza Pázmány Péter életművében" címmel jelent meg. A szerzővel Kiss Gábor könyvtárigazgató beszélgetett.

Ősbemutató Zalaegerszegen

pazmany-konyv 1

Kiss Gábor méltatta a könyvet

A teológus a 70-es évek végétől tanulmányozta komolyabban Pázmány Péter munkásságát és jelentek meg már vele kapcsolatban társszerzőként, szerzőként írásai. A magyar katolikus egyház egyik legjelentősebb alakjának filozófiáját már mások is feldolgozták, teológiai nézeteivel azonban alig foglalkoztak. Ezt az űrt kívánta betölteni jelen könyvével Szabó Ferenc. A teljes életmű alapján Pázmány Péter krisztológiáját és egyháztanát mutatja be. Figyelmet fordít a prédikáció választásokra, illetve az egykori esztergomi érsek nézeteinek időszerűségére, eredeti álláspontjára, koránál előre mutatóbb gondolkodásmódjára.

pazmany-konyv 2

A szerző Pázmány egyháztanát is bemutatja

A rendezvényen hangzott el az az érdekesség, hogy Pázmány Péter : Igazságra vezérlő kalauz című könyvének 1637-ben megjelent harmadik kiadásából egy példányt a zalaegerszegi megyei könyvtár is tulajdonának mondhat, ahogy a 129 évvel később kiadott nyomatból is őriznek egy darabot.

Szabó Ferenc következő könyvbemutató helyszíne április 18-án Budapesten lesz. A zalaiak pedig augusztus 5-én, Zalalövőn tartandó aranymiséjén találkozhatnak vele újra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK