2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Rostás Pálra emlékeznek

2012. február 08. szerda, 17:52
Címkék:

Rostás Pál huszárszobrának helyreállításáért indított kezdeményezéshez csatlakozott Zala megye. A ljubljanai magyar nagykövetséget a helyi önkormányzat, illetve a múzeum képviselői keresték meg 2010 nyarán, hogy szándékukban áll a szobor teljes felújítása.

 

Összefogás egy huszárszobor helyreállításáért

Rostás Pál 1813-ban a Trieszt közelében franciák ellen vívott csatában harcolt. Negyed óráig feltartóztatta a franciákat, ezzel lehetőséget adva sebesült magyar bajtársainak a visszavonulásra, majd még aznap meghalt. Ezredtársai 1836-ban egy díszes sírhelyet , majd 1845-ben avattak emlékére egy teljes alakos szobrot Vipava közelében, Budanje-ban, ami ma a szlovén-olasz határ közelében van, Trieszthez közel.

 

huszarszobor 1

 

A kőszobor súlyosan megrongálódott, egyes részei hiányoznak, ezért szakértők bevonásával, a ljubljanai magyar nagykövetséggel egyeztetve már megkezdték a munkákat. A talpazatot és a környékét felújították. A helyreállítás teljes költsége megközelíti a 17 ezer eurot, ennek jelentős részét, mintegy 10 ezer eurot a szlovének állják. A fennmaradó részt a magyar fél vállalta magára.

 

huszarszobor 2

 

Máthé László, Magyarország ljubljanai nagykövetének helyettese és Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatón számolt be a részletekről. Elhangzott: Zala megye számára is fontos, hogy 2012 októberére, Rostás Pál halálának 199. évfordulójára eredeti pompájában avathassák fel a szobrot. A gyűjtéshez a megye is csatlakozik, és erejéhez mérten támogatja a kezdeményezést, és igyekszik további támogatókat szerezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK