2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Rákosi börtönei a múzeumban

2015. augusztus 31. hétfő, 15:21
Címkék:

Rákosi börtönei címmel nyílik történeti kiállítás a Göcseji Múzeumban szeptember 9-én 16 órakor. A tárlatot eredetileg a hódmezővásárhelyi Emlékpontban mutatták be 2014 tavaszán, azóta pedig több városban is bemutatásra került.

rkosi 2

Zalaegerszegen a hódmezővásárhelyi Emlékpont tárlata

A kiállítás a 20. századi magyar történelem egyik legsötétebb időszakát, a Rákosi-korszakot idézi meg. Az ország börtönei és kényszermunkatáborai megteltek politikai foglyokkal; a kiállítás így elsősorban a korabeli börtönök világára fókuszál. Ugyanakkor azt is szeretné tudatosítani a látogatókban, hogy az ötvenes évek Magyarországa önmagában is egyfajta börtön volt, ahol szinte bárkit bármilyen indokkal megfoszthattak szabadságától.

A tárlat középpontjában egy rekonstruált zárka áll majd, amit jórészt a Csillagbörtönből származó tárgyakkal rendeznek be. A kiállítás egyik látványos eleme pedig az lesz, hogy a cellában megjelenik Rákos figurája is vaságyon ülve, hiszen a 30-as években ő is a Csillag foglya volt. A zárkán kívül molinókon, fotókon, térképeken, valamint verseken és politikai vicceken, illetve karikatúrákon keresztül jelenik meg a korszak politikai hangulata és mindent elnyomó szemlélete.

A szeptemberben nyíló kiállítás egyfajta emlékhelyként is funkcionál; emlékeztetni kíván azokra az ártatlanokra és meghurcoltakra, akiket a Rákosi-rendszer politikai okokból ítélt börtönre, vagy végzett ki.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK