2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mindszentyre emlékeztek

2012. január 29. vasárnap, 17:16
Címkék:

A zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub évnyitó találkozóján a 120 évvel ezelőtt született Mindszenty József hercegprímás életéről emlékeztek meg dr. Köpeczi Bocz Edit történész közreműködésével. A részletesen bemutatott életutat Andor Imre fotó és egyéb dokumentáció gyűjteménye segített még szemléletesebbé tenni.

 

Élete végéig megfigyelés alatt állt

Köpeczi Bocz Edit első alkalommal volt a városban előadóként. Kutatási területe a múlt évszázad, azon belül is a kommunista diktatúra évei. A rendszerváltozás óta megtekinthető levéltári anyagokat kutatva bukkant mind gyakrabban Mindszenty nevére, mint azon emberek egyikére, akit semmilyen módszerrel nem tudtak elveitől eltéríteni. Ekkor kezdte a zalai származású hercegprímás életét tanulmányozni. E munkának köszönhetően hamarosan napvilágra kerül egy könyv is "Titkos szolgálatok hálójában" címmel. Mint mondta, a levéltári anyagok egy része még titkosítás alatt van, talán már ma is elkésett dolog lenne ezek feltárása. Hozzátette, a felelősségre vonás a már napvilágot látott esetek során sem jellemző. Az egyház és annak jeles személyiségeinek támadása a kommunista diktatúra egyik fontos momentuma volt, kezdetben erőszakkal majd belső bomlasztással.

lokalpatriota-mindszenty 1

 

Ezen elnyomásnak lett áldozata Mindszenty József bíboros, aki túlélte a bebörtönzést, a kínzásokat és a megaláztatásokat. Szabadulása után is élete végéig megfigyelés alatt állt nemcsak ő, hanem a vele kapcsolatban álló személyek is. Így betegsége idején az őt kezelő egészségügyi személyzet is. 1975-ben bekövetkezett hirtelen halálának oka a mai napig tisztázatlan. Az ezzel kapcsolatos iratok sem hozzáférhetőek még. Karizmatikus személyiségének hatása még halála után is érezhető, sokan tisztelik és szeretettel adóznak előtte. Ezért igyekeztek ahogy életében, úgy halála után is igaztalan vádakkal elvenni legféltettebb kincsét, a becsületét, fogalmazott a történész.

lokalpatriota-mindszenty 2

Köpeczi Bocz Edit

 

A Lokálpatrióta Klubban felvetődött, hogy bár már korábban kétszer is napirendre került sikertelenül, most ismét kérvényezik a városi közgyűléstől, hogy posztumusz díszpolgár címet kaphasson a magyar katolikus egyház legjelentősebb XX. századi alakja, az idei jeles évforduló kapcsán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK