2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mindszenty előtt tisztelegnek

2014. március 12. szerda, 12:30
Címkék:

Mindszenty (Pehm) József bíboros, hercegprímásnak állít emléket a Zalai Múzeum könyvsorozat 21. kötete, melyet a közelmúltban mutattak be a Göcseji Múzeumban. A kiadványban - melyet ezúttal két régész, Simmer Lívia és Orha Zoltán szerkesztett - megtalálható a 2012-es, Zalaegerszegen megrendezett Mindszenty-emlékkonferencia előadásainak anyaga, továbbá a megyéhez kapcsolódó legfrissebb muzeológiai tanulmányok.

 zalai-muzeum

Havasi Bálint, Orha Zoltán és Kaján Imre a bemutatón


Megjelent a Zalai Múzeum új száma

A kötetbemutatón Kaján Imre múzeumigazgató (a kiadvány előszavának szerzője) elmondta: néhány éve még azt hitte, hogy a Zalai Múzeum csak digitális formában jelenik majd meg, ám örül, hogy a papírkötésű könyvek ismét népszerűek. A könyvsorozat legfrissebb számában az egykori Zala Megyei Múzeumok Igazgatósághoz (ZMMI) tartozó intézmények jelenlegi és egykori kollégáitól olvashatók tanulmányok.

A könyvet bemutató Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója is utalt rá: ez a kiadvány már egy megváltozott múzeumi világban készült, hiszen a ZMMI negyven év után megszűnt, a megye múzeumai pedig önállósultak. Néhány változás a mostani kötetben is tetten érhető. Ismét puhakötésben tarthatjuk kezünkben a kiadványt, és szerencsére bővült a szponzorok köre is. Szakmai szempontból pozitívum, hogy a jegyzetapparátus és a hivatkozás egységesült.

Ami a tanulmányokat illeti, a könyv első része Mindszenty József életét, és ezen belül is főleg a megyeszékhelyen eltöltött éveit helyezi fókuszba. A zalaegerszegi történészek közül Paksy Zoltán levéltáros Mindszenty nyilasok elleni küzdelmét tárja az olvasó elé, Béres Katalin muzeológus a plébános tevékenységének helyi kultúrára gyakorolt hatását vizsgálja, Megyeri Anna muzeológus pedig a Mindszenty nevéhez kötődő építkezéseket veszi górcső alá.

A kötet második részében régészeti, művészettörténeti, helytörténeti és néprajzi tanulmányok is olvashatók. A Zalai Múzeum legújabb száma négyszáz példányban jelent meg. A múzeumokon kívül a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, valamint a levéltárban is hozzáférhető. Orha Zoltán pedig elmondta, hogy az NKA-s pályázati támogatás részeként két éven belül digitális formában is elérhetővé kell tenni a kiadványt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK