2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mikrotörténelem, holocaust és I. világháború

2014. január 21. kedd, 20:17
Címkék:

A Zala Megyei Levéltár tavalyi sikereiről, az idei tervekről, valamint a levéltárnak adományozott II. világháborús relikviákról tartott sajtótájékoztatót az újév és a Magyar Kultúra Napja alkalmából Molnár András igazgató, és Káli Csaba igazgatóhelyettes.

levtar 2

Évkezdés és évfordulók a levéltárban

A közgyűjtemény vezetője szerint 2013-ban nemcsak szakmailag értek el szép eredményeket, hanem a levéltár helyzete is stabilizálódott. A korábbi többszöri fenntartóváltás után az intézmény a Magyar Nemzeti Levéltárhoz - vagyis állami tulajdonba - került. Idén emiatt a hangsúly immár nem a működésen és a pénzügyi feltételek megteremtésén lesz, hanem a tudományos munkán, és a szakmai együttműködésen - fogalmazott.

Káli Csaba az előző évben elvégzett feladatokat értékelve elmondta: 60 iratképző szervet ellenőriztek a megyében, összesen 164 iratfolyóméternyi anyagot vettek át. Revízió alá kellett venniük az egész szervnyilvántartásukat, hiszen az ország hivatali szerkezete átalakult. Folytatták továbbá az adatbázis-építést; ennek eredményei a levéltár internetes portálján is hozzáférhetők. Elkezdődött a 20. század második feléből származó testületi (megyei-, városi tanács, párt) jegyzőkönyvek feldolgozása is. A pártállam megyei és városi tisztviselőinek név- és címtárát szintén lajstromozzák.

Az igazgatóhelyettes elmondta: tavaly a kutatószolgálatot 1120-an keresték fel, ami rekordnak számít, az ügyfélszolgálatnak pedig 835 látogatója volt. Ami a tudományos munkát illeti: a Zalai Gyűjtemény sorozatnak két újabb kötete látott napvilágot, ezen kívül sikerült egy igényes és kísérőszövegekkel ellátott albumban összefoglalniuk a zalai honvédek Donnál készült fotográfiáit. Az utóbbi időben a magyar történettudományban is népszerűvé vált az a Nyugat-Európában már régóta használt módszer, mely a mikrotörténelem eszközeivel (vagyis az egyén, a hétköznapi ember emlékeinek vizsgálatával) tárja fel a múltat.

levtar 1

Ehhez kapcsolódott a levéltár sajtótájékoztatóra összeállított mini-kiállítása is, melyet Molnár András mutatott be. Mint fogalmazott: 2011-ben indítottak egy tervszerű, tudományos programot annak érdekében, hogy a személyes emlékeken keresztül dolgozhassák fel a zalai honvédek 2. világháborús szereplését, ezen belül is a Donnál eltöltött időszakot. Családtagok és leszármazottak adományai révén páratlan értékű kordokumentumok (fotográfiák, harctéri naplók, levelezőlapok, térképek, zsebnaptár) kerültek a levéltár birtokába. Százötven családot kerestek meg, ebből tízen (hat zalaegerszegi) vállalták, hogy az intézménynek adományozzák elődeik, rokonaik rekliviáit.

A zalai levéltár 2014-es terveiről az igazgató úgy nyilatkozott: két országos programsorozathoz kapcsolódnak majd különféle rendezvényekkel. Az egyik a holocaust 70. évfordulója, melynek alkalmából tudományos konferenciát szerveznek. A zalaegerszegi zsidóság történetéről pedig egy tanulmánykötet is megjelenik Kapiller Imre és Paksy Zoltán munkájából. Idén ünnepeljük az I. világháború kitörésének 100. évfordulóját is, mely az őszi levéltári napok rendezvénysorozat fő témája lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK