2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Megélték az emberi sorsot

2015. március 13. péntek, 15:27
Címkék:

"Megélték az emberi sorsot" címmel a Balatoni Múzeumi Füzetek sorozat kilencedik darabjaként látott napvilágot Petánovics Katalin néprajzkutató legújabb kötete, amelyik a születés, a házasság és a halál Keszthely környéki és Zala megyei szokásait gyűjtötte össze. A könyv márciusi bemutatóját nagyon sok érdeklődő tisztelte meg és több, a szerzőt nagyra becsülő ember is megjelent az ünnepélyes alkalmon.

petanovics

Múzeumi könyvbemutató Keszthelyen

A nyitóünnepségen Havasi Bálint múzeumigazgató kihangsúlyozta: egy területi múzeum kiemelt feladata a helyi közösség szolgálata. Ezt a feladatot Zala megye díszpolgára életútjával, munkásságával példásan a mai napig ellátja.

Ruzsics Ferenc polgármester a kívül-belül megújult múzeum szerepvállalását és értékeit dicsérve rámutatott: mindannyian tanulhatunk a sok ismeretanyagot felhalmozó könyvből, és a különleges személyiségű, varázslatos hangú szerzőjétől.

Pappné Beke Judit, a Fejér György könyvtár igazgatója rávilágított: a Balatoni Múzeum köztiszteletben álló néprajzos muzeológusa immár több mint fél évszázada kutatja az agrártörténetet, a népi vallásosságot, a Balaton-környék folklórját és a társadalomnéprajzot.

A Móra Ferenc-díjas szerző kérdésekre válaszolva érdekfeszítő történeteket mesélt a gyalogszerrel, biciklivel, esetleg busszal végzett gyűjtésekről, a hiteles adatközlők felkutatásáról, a keresztelési ünnepekről, a lánykérési szokásokról, a lakodalmakról, a gyermekvetélésekről, a különféle paraszti hiedelmekről, illetve az elhalálozással kapcsolatos paraszti viselkedésformákról.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK