2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Lovári családtörténet képekben

2013. június 20. csütörtök, 18:35
Címkék:

"A 19. század közepén élt három cigány ember a város környékén. Az egyik Csácsban, Kókának (Kolompár János) hívták, a másik Pózván, őt Nangónak (Kolompár János) hívták, a harmadik Nekeresden, őt Csufónak (Kolompár Mihály) hívták. Tudni lehetett, hogy unokatestvérek. Mind a három személy leszármazottai viselik az ő nevüket, és egyben rokonságban is állnak."

roma 1

Kóka, Nangó és Csufó

Akár népmese is lehetne a fenti idézet, pedig valós történetet beszél el. A zalai lovári cigányság múltját bemutató fotókiállítás várja ugyanis három napon át az érdeklődőket a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben, "A nagy roma család" címmel. A három említett férfi családjával az 1850-es években költözött a környékre, és a mai napig az ő leszármazottaikból áll össze a zalai, és így a megyeszékhelyi lovári közösség.

Heltai Roland vállalkozó elhatározta, hogy felkeresi az ismerős családokat, és összegyűjti a még fellelhető régi fotográfiákat, dokumentumokat, az anyaggyűjtést pedig levéltári kutatómunkával is kiegészíti. Az izgalmas fotóanyag átmenetileg a Göcseji Múzeumba került, ahol Megyeri Anna történész segítségével digitalizálásra, némelyek pedig nagyításra is kerültek. A muzeológus segített a tárlat rendezésében is.

roma 2

A közel száz fotográfiát bemutató tárlatot Gyutai Csaba polgármester nyitotta meg, felelevenítve a lovári cigányság eredtét, történetét, és a hazai cigányságon belüli sajátos kultúráját. (A cigányok elit, pénzes rétegének tartják őket, és a lovári szó jelentése is ez.) Mint fogalmazott: amit a lovakról és a lókereskedésről tudni illik, azt a lovári cigányok mindig is tudták. Ezen kívül kosárfonással, fémművességgel és zenéléssel is foglalkoztak. Tánckultúrájuk pedig még feldolgozásra vár. A polgármester szerint a cigányok család iránti feltétlen tiszteletét, és összetartozását példaértékűnek tekinthetjük.

Heltai Roland megköszönve a támogatóknak és a tárlat rendezőinek a segítséget elmondta: a jövőben egy nagyobb volumenű kiállításra is sort szeretnének keríteni a Göcseji Múzeumban, hiszen az intézmény is őriz emlékeket a helyi közösségről.

A tárlatnyitót fórum követte, ahol Forgács József holocaust túlélő köszöntötte a résztvevőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK