2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Közép-kelet európai Pepsi érzés

2013. május 14. kedd, 19:06
Címkék:

Pepsi érzés ez a hetvenes évek. Akkor már nem számított illegális drognak a kóla, az üdítőitalt hirdető plakátot pedig szépen fel lehetett tenni a garázs falára, a csajos képek mellé. A garázs fontos hely; a szocializmus szentélye. Privát szféra, de közösségi tér is. A férfiak búvóhelye, ahová az asszony nem teszi be a lábát.

hetvenes 1

70-es évek: az elszabott évtized

Nem véletlen, hogy a Göcseji Múzeum "Előre a szocializmus útján..." - Így éltünk a hetvenes években című kiállításán, épp egy garázst bemutató enteriőr fogadja a látogatót. A tárlatot rendező Béres Katalin történész-muzeológus szerint ugyanis ez volt a korszak legjellemzőbb helyszíne. Halkan tegyük hozzá: a jelenség konzerválódott, hiszen a mai napig látni lakótelepi garázssorokon, idősödő férfiakat szöszmötölni. Ennyi maradt a nagy össznépi buherálásból, ami a hetvenes éveket jellemezte. Állami gyárakból kimentett szerszámokkal "építették" - na nem a szocializmust, hanem inkább saját családjuk jólétét. Fusiztak, vagy csak szerelték ami elromlott. És ez bizony gyakran előfordult. Közben kinyitottak egy-egy sört, vagy kóstolgatták a garázsszomszéd borát. Annál is inkább, mert egyre többen vásároltak hegyi hajlékot ebben az évtizedben.

Szóval Pepsi érzés volt a hetvenes évek, de csak amolyan közép-kelet európai módon. Mert a kóla reklám mindig szabadságot, önmegvalósítást sugall. Nálunk viszont az volt a szabadság, hogy az ötvenes évekhez képest sokat puhult a diktatúra, a hatvanas évek alkuja utat engedett némi gyarapodásnak, a Kádár-kor pedig egy nyugodtabb arcát mutatta. És az önmegvalósítás? Hát az leginkább a sorbaállással valósult meg: mindenki igyekezett úgy tenni, ahogy mások, sőt! Legyen lakás, autó, garázs, hegyi hajlék, és vásároljunk amennyit csak lehet (vagy többet): elektronikai cikkeket, presztízsholmit. Például márkás italokat, amik üvegét aztán fel lehet tenni az "egyenszekrénysor" tetejére, hogy mindenki jól lássa.

hetvenes 2

A Göcseji Múzeum tárlata jól szemléltei a korszak társadalmi, demográfiai és gazdasági viszonyait. Megelevenedik a hetvenes évekbeli utcakép, a falusi életformára jellemző kockaház, és rögtön mögötte a tipikus lakásbelső. Járhatunk óvodában, fényképezkedhetünk iskolában, beleshetünk egy nyári táborba, és "beülhetünk" a hajdani Tulipán presszóba is. Jellegzetes tárgyak, fotók, és kordukumentumok mutatják be az évtizedet, melyek láttán sokan biztosan elérzékenyülnek, vagy jókedvre derülnek; nosztalgiába esnek.

Ne álltassuk magunkat! Persze volt fix állás és biztos megélhetés, de milyen áron. Ez kiderül a kiállítást kísérő tablókból, és az egyes enteriőrökhöz tartozó korabeli viccekből (mert a rendszernek akkor már humora is volt). "Meddig építjük a szocializmust? - Ameddig a Nyugat kölcsönt ad." - szólt a korabeli tréfa, és valóban nagy árat fizettünk (s fizetünk ma is) az akkori látszat jólétért. Ne feledkezzünk azért meg a hatalomról sem, hisz mégiscsak a párt uralt mindent. Az elvtársak és a dolgozó nép egy Május elsejei felvonuláson jelenik meg, ahol az ifjúgárdisták és a munkásőrök öltözékét is megcsodálhatjuk.

Míg a lakosság anyagilag gyarapodott, dolgoztak a besúgók is. Észrevétlenül ugyan, de valaki mindig jelentett (a tárlaton ezek a dokumentumok alig észrevehetően az asztalra kerültek, az olvasnivalók közé). 1971. áprilisában például valamelyik pártalapszervezetben az ipari és mezőgazdasági dolgozók felvetették, hogy a vezetők nagyobb jövedelmét mindig a nagyobb felelősséggel szokás indokolni, azt azonban a dolgozók nem tudják, hogy ez a nagyobb felelősség miben is nyilvánul meg. Na, igen. A felvetés jogos. Így utólag az látszik, hogy leginkább annak a nagy "elszabásnak" voltak a felelősei, amit a kiállítás plakátja Hofival reklámoz. Csak hát abban mindenki benne volt. Mert az alkuhoz két fél szükséges. Amit pedig elszabtak, azt most itt mi "szívjuk".

(A tárlat októberig látogatható.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK