2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kegyúr a padozat alatt

2013. november 21. csütörtök, 21:41
Címkék:

Az andráshidai templomot építtető kegyúr 13. századi sírját találták meg nagy valószínűség szerint a régészek. A településrész Árpád-korban épült - majd az 1700-as évek közepén barokkosított - katolikus templomában egy nagyobb felújítást megelőzően végeztek régészeti munkát a Göcseji Múzeum munkatársai.

Megtalálták az andráshidai templomépítő sírját

A leletet az elmúlt héten Gyutai Csaba polgármester is megtekintette egy sajtóbejárás során, Kaján Imre múzeumigazgató társaságában. A bejáráson elhangzott: tavaly tűz ütött ki a templomban, ezért egy nagyobb rekonstrukcióra van szükség. A felújítás előtt azonban megelőző régészeti feltárást végeztek a szakemberek, ennek során került elő a várostörténetileg fontos lelet.

Orha Zoltán, a Göcseji Múzeum régésze lapunknak úgy nyilatkozott: korábban végeztek már szakfelügyeletet a templomnál, s akkor vált világossá számára, hogy régészeti szempontból hiányos a templom története. Nem volt ismert például a korabeli templom szentélyfalának (apszis) záródása, ami több kérdést is felvetett. A padozat alatti terület mostani feltárásával azonban tisztult kép.

ahida

A munkálatok során nemcsak a szentélyfal végződést találták meg, hanem a szentélyben lévő középkori oltár alapozását is. Ezen kívül az oltár előtt előkerült egy sír is, ami minden bizonnyal a templomot építtető kegyúr nyughelye. Ez azért valószínűsíthető, mert a középkorban a kegyúr joga volt többek között a főhelyen való temetkezés, és a plébános személyének kinevezése, de ő volt a terület birtokosa is. A régész szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy a sírban fekvő férfi volt Andráshida alapítója, hiszen ezen a néven csak a 15. századtól létezik a település. Hogy pontosan kit rejt a 750 éves sír, még további kutatást igényel.

A templomnak - mely az 1260-as években épült - több korszaka is van, és a régészeti munka után az is kijelenthető, hogy tűzvész is pusztított falai között. A templomot először 1746-ban építették át, ekkor kapta barokkos stílusjegyeit. Mai formáját pedig 1785 körül nyerte el.

Orha Zoltán szerint a lelet regionális, de főleg várostörténeti jelentőségű. Ehhez hasonló kegyúri sírokat sok helyütt találtak már az országban. Könnyítette viszont a munkájukat, hogy az egyházmegye, a hívek és a zalaegerszegi önkormányzat is a rekonstrukció mellé állt. Sőt, ekkora segítséget régészeti munkához már évtizedek óta nem kaptak. A Városgazdálkodási Kft-től "segéderők" is érkeztek, így nagyon rövid idő alatt végezni tudtak a feltárással.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK