2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jubilál a Zalai Múzeum sorozat

2013. január 24. csütörtök, 15:18
Címkék:

A közelmúltban jelent meg a Zalai Múzeum könyvsorozat 20. kötete, mely a megyében működő múzeumok 2012-es tudományos munkáját foglalja össze. A kötet - mely a Göcseji Múzeumban került bemutatásra - régészeti, történeti, néprajzi, művészettörténeti tanulmányokat tartalmaz. Az évkönyv feldolgozza továbbá a két évvel ezelőtt Keszthelyen megrendezett Asbóth Sándor emlékkonferencia anyagát is.

Huszonöt év alatt húsz kötet

A kiadványt dr. Németh József, a Göcseji Múzeum nyugalmazott igazgatója ajánlotta az érdeklődök figyelmébe. Elöljáróban lapunknak elmondta: igazgatósága idején, 1987-ben jelent meg a sorozat első kötete, melyet dr. Vándor László régésszel (a múzeum későbbi vezetőjével) indítottak útnak. Reménykedtek és aggódtak is a kezdetekkor, hogy vajon hány kiadást él meg a könyvsorozat. Szerencsére a reményeik váltak valóra, hiszen huszonöt év alatt húsz kötet jelent meg, amire büszke lehet a múzeumi szakma. Az első tizenkilenc kiadvány Vándor László és Frankovics Tibor gondozásában jelent meg, a mostani új kötetet pedig Béres Katalin és Megyeri Anna szerkesztette.

jozsiba

Németh József a sorozat első, és 20. kötetével

Németh József elmondta: a 20. szám méltó az előzőkhöz. Az első rész az Asbóth-konferenciával foglalkozik, a második pedig a vaskortól egészen napjainkig felöleli az egyes történeti korszakokat, és az ezekhez kapcsolódó zalai kutatásokat, sőt a restaurálás problémakörébe is betekinthet az olvasó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK