2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Így éltünk a '70-es években - Keszthelyen

2014. június 23. hétfő, 19:18
Címkék:

A Múzeumok éjszakáján Keszthely 15 múzeuma színes programokkal, változatos kínálattal, csalogató rendezvényekkel készült. A város magán- és közgyűjteményei, kiállítóhelyei különleges rendezvényekkel, rendhagyó tárlatvezetéssel, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket.

balatonimuz-ej 1

Havasi Bálint, Káli Csaba és Béres Katalin a megnyitón

Új tárlat és színes programok a Múzeumok éjszakáján

Az önkormányzati fenntartásban működő Balatoni Múzeumban programot szerveztek gyermekeknek és örökifjaknak. A tárlatvezetések mellett volt sírfeltárás, hippi arcfestés és ékszerkészítés, családi kincskereső túra, de kipróbálhatták a '70-es évek társasjátékait is. Szerveztek (dia)filmvetítést, retró diszkót, tábortüzet gitárkísérettel és pedálos Moszkvics-versenyt. Az emeleti díszteremben pedig Földes László (HOBO) koncertezett. A földszinti időszaki kiállítótermekben pedig megnyitották, az "Előre a szocializmus útján..."- Így éltünk a '70-es években" című tárlatot. A kiállítás forgatókönyvét és látványtervét Béres Katalin történész, a Göcseji Múzeum munkatársa írta, aki a tárlat rendezőjeként is elismeréseket kapott már a nyitóünnepség alkalmával. Havasi Bálint, múzeumigazgató rövid köszöntője után Káli Csaba történész, a Zala Megyei Levéltár igazgatóhelyettese nyitotta meg a kiállítást, amely időutazásra hív minden látogatót.

balatonimuz-ej 2

A gyerekek a régészettel is megismerkedhettek

Mint elhangzott: a magyar történelem e mozgalmas időszakasza sem értelmezhető önmagában, nemzetközi összefüggések nélkül. A nagyhatalmak örök barátságának kialakulása is látszólagos volt, mint sok minden más. A világban zajló kataklizmákhoz és káoszhoz képest (tüntetések, sztrájkok, terrorhullám, repülőgép eltérítések, háborúk) Magyarország –a propaganda által sugalltan is- a béke, a nyugalom, a stabilitás szigete volt, amit a szocializmus "teremtett meg". A szocialista blokkon belül is sikeres kollektivizálást, eredményes iparosítást, felfelé ívelést, gyarapodást hirdettek. A Kádár-rendszer 33 éve az emberek szemében felívelőnek tűnt, hisz korábban nem tapasztalt stabilitás lett úrrá mindenen. Az elkényelmesedés jegyében 28 év után a kenyér ára 3 forint 60 fillérről 5 forint negyven fillérre változott 1979 nyarán. Az embereket nem tájékoztatták arról, hogy honnan, milyen hitelekből telt a "jólétre". A '70-es évtized végétől azután az adósságspirál is hozzájárult a későbbi rendszerváltozáshoz. A pártállami diktatúra centralizációs folyamatokat, központosítást gerjesztett még a településpolitikában is. Keszthely '79 január elsejétől tért vissza Zala-megyéhez.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK