2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Helyszínelők Teleki holtteste felett

2014. július 16. szerda, 16:36
Címkék:

Amilyen nagy volt a gyász 1861-ben, olyan gyorsan esett ki Teleki László neve a nemzeti emlékezetből. Gyakran keverik például össze a szintén tragikus végű Teleki Pál miniszterelnökkel. Pedig Teleki László gróf (1811-1861) a reformkor egyik vezető politikusa, az 1848/49-es szabadságharc párizsi követe, majd a Kossuth-emigráció kiemelkedő egyénisége volt. Halálát – ahogy azóta sokan leírták – minden kétséget kizáróan öngyilkosság okozta.

teleki 1

Történeti és kriminalisztikai tárlat

A Göcseji Múzeumban október közepéig látogatható kiállítás a jeles államférfi életművének állít emléket, kiemelt figyelmet fordítva halálának körülményeire, és a nyomozásra is. A "Pesti helyszínelők 1861 – Teleki László az országgyűlés halottja" című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításaként érkezett Zalaegerszegre. A fővárosban Teleki születésének 200., halálának 150. évfordulója alkalmából rendezték meg a reprezentatív történeti tárlatot még 2011-ben.

A politikus egész életművét felsorakoztató anyagnak két érdekessége is van, melyet a Göcseji Múzeum kiállítás-megnyitóján Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója is kiemelt. Az egyik az, hogy Telekit halála után a nemzeti múzeum kör alakú előcsarnokában ravatalozták fel, a múzeum épülete adott ugyanis helyet akkoriban az országgyűlés felsőházi üléseinek. A Teleki-tárlat egyik központi eleme így épen ez a ravatal lett, melynek mását mind a budapesti, mind a zalaegerszegi kiállításon felállították.

teleki 2

A másik érdekesség pedig nem más, mint Teleki halála, illetve az öngyilkosság körülményeinek vizsgálata. Az államférfi 1861-ben, május 7-ről 8-ára virradó éjszaka vetett véget életének, ám természetesen halála körül rengeteg pletyka keringett akkoriban. Sokan gyilkosságnak hitték az esetet, ami az adott politikai körülmények között nem is lett volna meglepő. Mások viszont párbaj miatti öngyilkosságot emlegettek. Nem csoda hát, hogy az akkori nyomozók mindent elkövettek, hogy a legnagyobb precizitással tárják fel a halál körülményeit. A rendőrségi helyszínelés különös hangsúlyt kap a kiállításon. Megtekinthető például a szalaggal elzárt szoba, ahol még látszik a körülrajzolt test ábrája is. Az eredeti dokumentumok mellett kivetítve látható még az a korabeli fotográfia is, mely a helyszínen készült, és Teleki holttestét, valami a szoba állapotát mutatja. A történészek szerint ez volt az első olyan fényképfelvétel, melyet bűnügyi helyszínen készítettek, az adott állapot rögzítése érdekében. A tárlat, na és Teleki halála így kriminalisztikai szempontból is érdekes.

teleki 3

A tárlaton a korabeli tárgyakon, és fontos életrajzi dokumentumokon, fotókon kívül egy mai kisfilmet is megnézhet a közönség. A Rendőrségi Főiskola és az ORFK Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézetének munkatársai ugyanis dokumentálták azt a szituációt, hogy zajlana most le a Teleki halála körüli nyomozás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK