2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hazatértek a fürdőzök

2014. augusztus 23. szombat, 12:43
Címkék:

Ezek az emberek ilyenek voltak. Hiteles figuraként idézik a kort, a száz évvel ezelőtti fürdőéletet – fogalmazott Németh János, akinek egy női és egy férfifürdőzőt megjelenítő alkotása immár a zalaegerszegi vízicsúszda- és élménypark bejáratát díszíti.

aquacity szobrok2

Németh János kerámia szobrai az AquaCity előtt

A Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikusművész az előzményekről elárulta, a kerámia szobrokat megrendelésre készítette 15 évvel ezelőtt. Egy intézmény előtt kaptak helyet, később a helyi kemping elé kerültek. Mint mondta, nem valami szakszerűen, ráadásul meg is rongálták, melynek következtében a nőalak eltört. A közelmúltban értesítették arról, hogy a szobrokat visszavásárolhatják. A lehetőségben fantáziát látott az AquaCity vezetője, akivel úgy gondolták, a két fürdőző alaknak a helyreállítást követően méltó helye lesz a létesítmény előtt; ahol a vendégek megpihenhetnek a padokon, s lefotózhatják magukat a szobrokkal.

"A plasztikai igénnyel elkészített kerámia szobrokat" az Egerszegi Sport és Turizmus Kft. vásárolta vissza.

Kugler László ügyvezető igazgató úgy fogalmazott, van úgy az életben, hogy valami akkor tud igazán életre kelni, ha hazajön. Ezt történt a zalai agyaggal, ami hazatért és kivirult.

aquacity szobrok1

A nagyszerű értékeket képviselő szobrokat az enyészet fenyegette, ezért nagy öröm, hogy megmenthették. Az alkotások szimbolikus jelentést hordoznak, hiszen Zalaegerszeg nem rendelkezik olyan hosszú távra visszanyúló fürdőhagyománnyal, amit az alkotások sugallnak. Éppen ezért bízik abban, hogy a város kitartó lesz a fürdőkultúra ápolása és fejlesztése tekintetében, és eljön az az idő, amikor az emberek már nem tudnak különbséget tenni a szobrok képviselte korszak és a jelen között. A gazdasági élet fejlődésében is nagy szerepet játszik, hogy a városnak legyen turizmusra és fürdőkultúrára épülő hagyománya, hangsúlyozta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK