2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Formálódnak a látványraktárak

2013. április 30. kedd, 16:55
Címkék:

Múzeumpedagógiai programjaikat ismertették a Zalaegerszegen működő közgyűjtemények a Göcseji Múzeumban. Az információs napon a pedagógusok megismerkedhettek a Magyar Olajipari Múzeum, a Göcseji Múzeum és a Göcseji Falumúzeum kínálatával. A múzeumi órák főleg óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szólnak, de a felnőttek is találhatnak kedvükre való programot.

infonap-zmmi 1

Bővülő múzeumpedagógiai kínálat

A délután folyamán az érdeklődők megtekinthették a Göcseji Múzeumban folyó építési munkálatokat is. A TIOP egyik pályázatának köszönhetően ugyanis a régi raktárak és műhelyek helyén, ősztől múzeumpedagógiai foglalkoztatótermek nyílnak. A "Gyűjtemények közös térben" projekt részleteiről Varjú András műszaki osztályvezető számolt be. Mint mondta, a 94,6 millió forintos beruházást követően nemcsak új, hanem lényegesen nagyobb terekkel bővül a múzeum. A földszinten és az emeleten is foglalkoztatótermek és úgynevezett látványraktárak jönnek létre, melyek egy-egy szakterület köré szerveződnek. Külön terme lesz a történeti, néprajzi, régészeti, ipar- és képzőművészeti gyűjteménynek. A foglalkoztatótermek alkalmasak lesznek szakkörök, múzeumi órák, előadássorozatok lebonyolítására, de kutatókat is várnak.

infonap-zmmi 2

A Magyar Olajipari Múzeum programjait Cseh Valentin történész-muzeológus ismertette. Elhangzott: az intézménynek sikerült 25 millió forintot nyerniük egy pályázaton, így ők is új oktató- és kiállítótermeket hoznak létre, mellyel bővíteni tudják befogadóképességüket, és múzeumpedagógiai kínálatukat. Ami jelenleg is futó programjaikat illeti: a diákok és a jelentkező csoportok megismerkedhetnek az olajipari múzeum térképgyűjteményével, a Föld és földi élet világával, az ásványokkal, a kőolaj kutatás történetével, és a "fekete arany" hasznosításával.

A Göcseji Múzeum idei programjait Necze Gábor, a "Göcseji hagyományok - értünk" projektvezetője, és Kissné Kovács Ágnes, a "Szerethető múzeum" projektvezetője ismertette. Az előbbi foglalkozással kapcsolatban Necze Gábor elmondta: a TÁMOP által támogatott órák célja az élethosszig tartó tanulás propagálása, a múzeumba látogatók számának növelése, továbbá a göcseji hagyományok továbbélésének elősegítése. A skanzenben zajló múzeumpedagógiai órák többek között a fenntartható élettel, a kézművesség történetével, a Kárpát-medence hangszereivel, a zalai táncokkal és a népi építészet történetével foglalkoznak.

infonap-zmmi 3

A múzeumban és skanzenben tovább folytatódnak a hagyományos múzeumi órák, tematikus napok és osztálykirándulások is. A diákok az egyes alkalmakkor megismerkedhetnek a régészek munkájával, a középkori várak történetével, a zalai képzőművészettel, a fazekassággal, a restaurátorok munkájával, de Németh János keramikusművész állandó kiállítására is ellátogathatnak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK