2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fedőneve: "Zala"

2012. szeptember 05. szerda, 19:12
Címkék:

Helytörténeti kötetnek is hihetné a laikus olvasó, valójában azonban komoly hadtörténeti kiadvány az a könyv, mely a Magyar Néphadsereg 1968-as csehszlovákiai megszállását dolgozza fel, mégpedig az MN 8. (zalaegerszegi) gépkocsizó lövészhadosztály hadműveleti naplója alapján.

konyv 68

Hadműveleti iratok 1968-ból

Hosszú történeti értekezés helyett bevezetésképpen csak annyit említsünk meg, hogy 1968 nyarán a szovjet vezérkar által kidolgozott tervek szerint Csehszlovákia "ellenforradalmi" erőinek felszámolására és az ország megszállására két hadseregcsoport alakult, 25 hadosztállyal, mintegy 250 ezer fővel. Az egyik a főirányban tevékenykedő főleg szovjet és lengyel "Észak" Hadseregcsoport volt, akik az ukrán, lengyel területekről, illetve az NDK-ból indultak meg a "célállomás" (Prága, az északi területek, és Kelet-Szlovákia) felé. A másik a "Dél" Hadseregcsoport volt, mely Magyarország területéről nyomult Szlovákia délnyugati részére, és Dél-Morvaországba. Ez utóbbi - főleg szovjet hadosztályok alkotta - hadseregcsoportba került a zalaegerszegi állomáshelyű, magyar 8. gépkocsizó lövészhadosztály is. A csapatot 1968. augusztus 19-én helyezték teljes készenlétbe.

Magyarország részvételét a csehszlovákiai intervencióban nemcsak a rendszerváltozás előtt, hanem még azt követően is sokáig homály fedte, hiszen az iratok jó része nem volt hozzáférhető. 2005-ben került a Hadtörténelmi Levéltárba az a 67 levéltári dobozból álló gyűjtemény, mely a magyar részvétel iratait tartalmazza. A beavatkozást "Zala" gyakorlat fedőnéven hajtották végre, így a nyáron napvilágot látott "Zala" 1968 - Az MN 8. gépkocsizó lövészhadosztály hadműveleti naplója Csehszlovákia megszállásának időszakából címet viselő kötet csak ránézésre helytörténeti kiadvány. Az idézőjelbe tett Zala szó azonban sejteti: itt valami többről, sőt valami elfedésről van szó.

Elfedésről, hiszen a csehszlovák megszállás hivatalosan "csak" hadgyakorlat volt, mely azonban egészen október végéig elhúzódott. A Sólymosi József, és Laczovics Erika (mindketten a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai) által szerkesztett, válogatott és sajtó alá rendezett kötetből kiderül: a "Zala"-iratokat az események után az MNVK Hadműveleti Csoportfőnökségén gyűjtötték össze, s őrizték egészen a rendszerváltozásig. Onnan került aztán a Központi Irattárba, majd a Hadtörténelmi Levéltárba. A Csehszlovák megszállásról születtek már korábban is publikációk, forrástanulmányok, ám azok leginkább a felső katonai vezetés tevékenységét és a katonai eseményeket elemezték. A mostani kötet azonban a Magyar Néphadsereg alakulatainak mindennapi tevékenységét igyekszik bemutatni - egy rövid bevezető és történelmi áttekintés után - a fennmaradt hadműveleti naplók, és más iratok, valamint izgalmas korabeli fotók alapján.

A könyv teljesítette küldetését, hiszen tényleg bepillantást nyerhetünk a katonák mindennapi tábori életébe - a borotválkozástól kezdve egészen a székelykáposzta-konzerv evéséig. Megtudhatjuk, milyen fegyverzettel vettek részt a "hadgyakorlatban", és történtek-e rendkívüli események (csak egy véletlen baleset, valamint betegség és öngyilkosság miatt következett be 4 haláleset). A megszállás alatt természetesen komoly munkavégzés is folyt augusztustól-októberig a Csehszlovák területeken: körletszépítés, karbantartás, járőrözés, gyakorlatozás, politikai oktatás, kulturprogram, a civil lakosság agitálása és segítése; például a szüreti munkák idején. Mindez jó alkalom volt a népek közötti barátság erősítésére is. (Na, meg arra, hogy a szovjet vezetés mindeközben előkészítse a terepet a reformer Dub?ek fél évvel későbbi megbuktatására.)

A kötet hiánypótló, hiszen érthető módon a forrásokat szigorúan őrizték, és a Magyar Néphadsereg csehszlovákiai bevonulásáról a korabeli sajtóban sem esett sok szó. Maximum annyi, hogy a kormány a szövetséges baráti országokkal együtt segítséget nyújt - beleértve a fegyveres támogatást is - a csehszlovák népnek a belső ellenség elhárítására. A fennmaradt fényképek és dokumentumok azonban magukért beszélnek: jól látszik milyen "nehéz" feladat volt az "ellenforradalmi" erők felszámolása. Míg végül októberben visszahívták a csapatokat, hatalmas fogadást rendezve Zalaegerszegen és Győrben a hazatérő katonák és a sikeres "Zala"-akció tiszteletére.

A könyv - mely a nyár folyamán Zalaegerszegen is bemutatásra került a helyi Honvédklub jóvoltából - a Simon István Könyvesházban kapható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK