2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évkezdés és II. világháborús kutatómunka

2015. január 21. szerda, 20:22
Címkék:

A hagyományokhoz híven a magyar kultúra napjának előestéjén sajtótájékoztatón számolt be a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára a tavalyi év fontosabb eseményeiről, és az idei tervekről. 2015-ben két jeles évfordulóra – Zalaegerszeg rendezett tanácsú várossá válásának 130.-, valamint Csány László születésének 225. évfordulójára – készülnek.

levtar 1

Évfordulókra készülnek, iratokat várnak

Káli Csaba igazgatóhelyettes az előző évet értékelve elmondta: évek óta fontos feladat az elektronikus iratok számbavétele és kezelése, hiszen a technikai fejlődésnek köszönhetően a jövőben egyre több e-irattal bővül az állományuk. 2014-ben is zajlott az iratképző szervek ellenőrzése, ezúttal a Zalaegerszeg területére eső szervek (összesen 96 intézmény) iratkezelését vizsgálták. Hatvanöt iratfolyóméterrel gyarapodott az állományuk, így összesen 10830 iratfolyóméternyi anyag található a zalai levéltárban, ami vidéki viszonylatban tekintélyes mennyiségnek számít. A beérkező anyagok jó része hivatalos szervektől jön, kisebb hányada pedig magánszemélyektől érkezik.

levtar 2

Az igazgatóhelyettes beszámolójából kiderült: tavaly az ügyfélszolgálatot 707-en, a kutatószolgálatot pedig 267-en keresték fel. Utóbbiak összesen 876 témában végeztek kutatást. Ami a levéltár tudományos munkáját illeti, a több mint negyven éves múltra visszatekintő Zalai Gyűjtemény könyvsorozatnak két kötete (a középkori oklevelek regesztái, melyet Őriné dr. Bilkei Irén, és az Utóvédként a Donnál, melyet Molnár András írt) is megjelent. Közreműködtek továbbá az áprilisi holokauszt évfordulóra rendezett tudományos konferencia megszervezésénél.

Molnár András igazgató az idei tervekkel kapcsolatban elmondta: öt kiadványt szeretnének megjelentetni különféle pályázati forrásokból, tovább gyarapítva a Zalai Gyűjtemény sorozatot. Készülnek továbbá egy várostörténeti konferenciára, mely Zalaegerszeg történetének fontos pillanatait és érdekességeit tárja majd a hallgatóság elé. A szakmai előadássorozatra júniusban kerül sor, a város rendezett tanácsúvá válásának 130. évfordulójára szervezett ünnepségek részeként.

Októberben szeretnék egy – országos előadókat is felsorakoztató – konferenciával megünnepelni Csány László születésének 225. évfordulóját. Az elképzelések szerint Csány szellemisége és munkássága a kortársak (például Deák, Batthyány és Görgey) tükrében elevenedne meg.

levtar 3

A levéltárban tovább folytatódik a gyűjtés és a kutatómunka, főleg ami a II. világháborús dokumentumokat illeti. Az igazgató tájékoztatásából kiderült: egyre több család juttat el családi ereklyéket (naplókat, leveleket, fotográfiákat) hozzájuk. A harcokat megjárt ősök hátramaradt anyagainak nagy részét digitalizálás után visszaadják a tulajdonosoknak, de vannak olyanok is, akik a levéltárnak adományozzák az iratokat. Az utóbbi időben hat Zala megyei családtól érkeztek komolyabb dokumentumok a közgyűjteménybe.

Molnár András elmondta: az 1940-es észak-erdélyi bevonulással kapcsolatban szeretnének egy albumot megjelentetni. Az anyaggyűjtés még nem zárult le, így várják azoknak a jelentkezését, akiknél a családban még fellelhető a témához kapcsolódó dokumentum.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK