2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Dr. Czeglédy Ferencnére emlékeztek

2013. május 21. kedd, 18:59
Címkék:

Báli táncrend, latin nyelvű szakdolgozat, a múlt évszázad elején íródott képeslap, elmosódó ballagási képek, kitüntető oklevél, hajdan volt család fotója, több évtizedes kézimunka, egy elegáns hölgy néhány személyes tárgya. Ismeretlenül, holtában is tiszteletet szül, s finom személyiségének leghitelesebb mutatója az egykori tanítványok szemében csillogó szeretetteljes, hálás múlt idézés.

czegledy-ferencne 1

"Élmény, emlék és ami megmaradt"

Születésének 100. évfordulója alkalmából a családi hagyatékokból rendezett kiállítással és a volt tanítványok visszaemlékezéséből rendezett műsorral emlékeztek dr. Czeglédy Ferencné (Visnya Edit) pedagógusra. A Göcseji Múzeumban tartott programot a helyi Lokálpatrióta Klub és a Nyugdíjas Pedagógusok Egyesülete szervezete, családi közreműködéssel. Edit néni Zalaegerszegen és Nagykanizsán tanított francia, német majd orosz nyelvet és a TIT alapítójaként is bejegyezte nevét a megye történelmébe.

czegledy-ferencne 2

A zalaegerszegi Ságvári/Kölcsey-gimnáziumban, valamint az egykori Számviteli Főiskolán (ma BGF Gazdálkodási Kar), illetve a nagykanizsai Landler/Batthyány-gimnáziumban tanított és lelkes hozzáállásával minden pillanatban nevelte a diákokat. Az utóbbi intézményben tantermet is neveztek el a jeles pedagógusról, aki, mint a kiállítás címe is hirdette, több volt, mint tanár. Anyai szeretettel fordult tanítványaihoz, aktív közéleti tevékenységet végzett, akár a kultúra, akár szakmája (tolmácsolás) terén és nyolc évvel ezelőtt bekövetkezett haláláig teljes életet élt. A visszaemlékezés érdekes színfoltja volt, ahogy Novák Mária grafológus írásai alapján jellemezte a tanárnőt, rendhagyó nyelvóraként. A személyes élményeket pedig számos tanítvány elevenítette fel, s végül Bérces Sándorné, Edit néni lánya mondott köszönetet a résztvevőknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK