2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

"Buheraszocializmus" a múzeumban

2013. április 18. csütörtök, 06:34
Címkék:

Milyen ez a korszak, amiről beszélünk? Hogyan is kell viszonyulnunk a hetvenes évekhez? Nem retró, nem nosztalgia. Sokkal inkább a "majdnem" és a "mintha" időszaka. Prof. Dr. Valuch Tibor egyetemi tanár (Debreceni Egyetem) szerint ugyanis ez a két szó jellemzi legjobban az 1970-es éveket.

hetvenes-tarlat 3

Hogyan éltünk a hetvenes években?

"Előre a szocializmus útján..." Így éltünk a hetvenes években címmel nyílt kiállítás a Göcseji Múzeumban. A közelmúlt történetét bemutató életmódkiállítás-sorozatnak ez a harmadik állomása. Az előző években sor került már az ötvenes és a hatvanas évek időszakának elemzésére, értékelésére is. A tárlatokat minden alkalommal Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-muzeológusa rendezte. A koncepció mindig kettős: az életmódón, tárgykultúrán keresztül mutatja be az elnyomó kommunista, illetve szocialista rendszer sajátosságait, ellentmondásait.

Ez utóbbira utalt Valuch Tibor is a mostani tárlatot megnyitva, mikor azt mondta, hogy a hetvenes évek egy hullámzó évtized. Diktatúra volt, de már nem annyira, mint az ötvenes években, ám a hatalom mindig figyelmeztetett, hogy hol vannak azok a határokat, amiket nem szabadott átlépni. A két fontos kulcsszava is van az időszaknak: a fusi és a buhera. Az előbbi az illegális gazdasági tevékenységet, a másik az otthoni "gyártást", eszkábálást jelentette. Ez történhetett saját célra, de (nem törvényes) eladásra is. A professzor úgy látja, hogy a hetvenes évekkel szembeni nosztalgia oka az, hogy kiszámíthatóbb, tervezhetőbb volt akkor az élet, de ne dőljünk be, mert ez csak látszat. A tárlat egy metszet. Azt mutatja, hogy milyen tárgyi feltételek között éltek akkoriban az emberek, s milyen ideológiai kötöttségek mentén.

hetvenes-tarlat 2

Dr. Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztályvezetője szerint a tárlat megpróbálja lefordítani a korabeli tárgyak üzenetét, s ez a mai muzeológia legnagyobb kihívása. A Göcseji Múzeum azonban megértette az idők szavát, hiszen ehhez hasonló kiállításaival képes a közelmúlt eseményeire gyorsan reagálni, s azt úgy bemutatni, hogy ne csak egy rétegközönség számára legyen fogyasztható. Vitára, gondolkodásra, ugyanakkor a múzeum, mint közösségi tér szórakoztató, értékőrző használatára is sarkall.

A mostani tárlaton számos enteriőr segítségével tehetünk utazást a hetvenes években. Szemünk elé tárul egy korabeli garázs, a sajátos (tipikus) berendezéseivel, és egy összebuherált csettegővel. Láthatunk többek között bölcsődét (mellyel a kor demográfiai változásait követhetjük nyomon), kockaházat (a lakásbelső és presztízs-fogyasztás szimbolikájaként), ifjúsági tábort, május elsejei felvonulást, presszót és utcarészletet, valamint fotókat és filmbejátszásokat. A fiatalabb korosztályt szótár is segíti eligazodni, akinek pedig olvasgatni támad kedve, szemezgethet a korabeli hangulatjelentésekből.

hetvenes-tarlat 1

A kiállítás nagy lakossági összefogás segítségével valósult meg. A múzeum felhívására rengeteg hetvenes évekből származó tárgy és ruha érkezet a gyűjteménybe. A szervezők, és a rendező ezúton is köszöni mindenkinek a felajánlásokat.

Az Így éltünk a hetvenes években tárlat egészen októberig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK