2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Bánhegyi Miksa tiszteletére

2013. június 13. csütörtök, 16:44
Címkék:

Zalaapátiban emléktáblát helyeztek el Bánhegyi Béla Miksa OSB emlékére, aki 1928. november 7-én született a zalai községben. Előtte Várszegi Asztrik szentmisét mutatott be a 2009-ben, Mátraszentimrén elhunyt pannonhalmi főiskolai tanár és könyvtáros tiszteletére, melyen paptársak, korábbi tanítványok és Miksa atya rokonai vettek részt.

zalapati emlekmise net

 Emlékmise és kórustalálkozó Zalaapátiban

A pannonhalmi főapát kiemelte Miksa atya által fontosnak tartott nevelési elveket, melyeket, ahogy ő fogalmazott, kereszténységünket megélve kell tovább adni a jövő ifjúságának.

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere érdeklődésünkre elmondta, nagyon szép ünnepség keretében emlékeztek meg Bánhegyi Béla Miksa atyáról, akire a település méltán lehet büszke, és aki lélekben mindig is itt marad a falu lakóinak szívében. Az iránta érzett tisztelet kifejezésének jeléül helyezték el a 2011-ben felújított templom falára az emléktáblát, melyet volt növendékei, a Bencés Diákszövetség és Zalaapáti község készíttetett. A település a Bencés Rendnek köszönheti létét, a rend Zalavár pusztulása után Zalapátiban emelte fel új apátságát és templomát, ami a mai napig ékessége a községnek, hangsúlyozta a polgármester.

ca

A nap további részében a helyi Capella kamarakórus vendéglátásában tartották meg a II. Baráti Kórusok Találkozóját. Pozsegovits Borbála, a helyi művelődési ház vezetője, a kórus tagja mutatta be az idén tízéves fennállását ünneplő művészeti csoportot. Elmondta, 2003 decemberében alakultak azzal a céllal, hogy a zene segítségével, közösségteremtő erejével örömet szerezzenek muzsikát kedvelő embereknek. Ennek jegyében vállal a Galuska Sándor vezette kórus fellépéseket egyházi ünnepeken a templomban, és más helyi rendezvényeken, de rendszeres vendégei a környező települések által szervezett bemutatóknak is.

Munkájuk komoly szakmai elismerésének tekintik, hogy 2006-ban a hévízi Bordalfesztiválon a zsűri különdíját érdemelték ki, majd 2007-ben a Zala megyei Művészeti Fesztivál komolyzenei bemutatóján Nívó díjat kaptak. 2008-ban és 2011-ben az országos kórusminősítésen kategóriájukban a legmagasabb, "Arany Dicsérettel" fokozatot érték el.

Az emléknapot és kórustalálkozót a Pannonhalmi Bencés Gimnázium Fiúkórusának koncertje zárta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK