2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Állakodalom Andráshidán

2012. január 30. hétfő, 20:00
Címkék:

Zalaegerszeg andráshidai városrészében, a nyugdíjas korúak farsangi mulatsága alkalmából a helyi Igazgyöngy Hagyományőrzős Egyesület felelevenítette a rönkhúzás és állakodalmas szokásokat, vidám perceket szerezve ezzel a településrész lakosságának.

 

A bolondlakodalmast elevenítették fel

A régmúlt időkben a farsang volt a házasságkötések ideje. Ha erre az adott évben nem volt precedens ál vagy más néven bolondlakodalmat tartottak, mely a rönkhúzással egybekötve a pártában maradt lányoknak figyelmeztetés, esetenként durvább csúfoló is lehetett. Andráshidán ez utóbbi momentumra nem került sor (annak ellenére, hogy a házasságkötéseknek manapság nemigen van divatja). Viszont Mikorvacakolhatok Jeremiás és Aligvárom Rebeka frigye nagy dirrel-durral megköttetett Andráshida utcáin. A humorban bővelkedő eskető szöveg és az azt követő szintén nem szokványos közös ima, s a menyasszony kisebb testi hibája sok nevetésre adott okot.

ronkhuzas

 

- Évek óta valamely népszokást igyekszünk feleleveníteni a hagyományőrző iskolai program és a 15 éve működő Igazgyöngy Egyesület révén - mondták a szervezők. - Az idén a bolondlakodalmasra került sor. Bár valójában ezt húshagyó kedden szokták tartani, de mi kicsit előbbre hozva összekapcsoltuk a szintén hagyományos nyugdíjas farsanggal.

Az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület a nevezett népszokást már nagy sikerrel mutatta be a korábbi években Sárváron, illetve Szegeden. És feltehetően ismétlés lesz jövőre is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK