2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A leghűségesebb magyar

2012. február 07. kedd, 19:03
Címkék:

A Rákóczi-szabadságharcnak állít emléket az a tizennégy tablóból álló kiállítás, mely a zalaegerszegi polgármesteri hivatal aulájában nyílt a közelmúltban. Az előző évben az ország a szabadságharcot (1703-1711) lezáró szatmári békekötés 300. évfordulójára emlékezett, s a jeles alkalomból a Hadtörténeti Intézet egy vándorkiállítást indított útjára a nyíregyházi Jósa András Múzeum szakmai közreműködésével.

 

Tárlat a Rákóczi-szabadságharc emlékére

A "Romhánytól Majtényig - A szatmári békekötés és előzményei" című kiállítás több magyarországi és határon túli város után most érkezett Zalaegerszegre a Rákóczi Szövetség helyi szervezete és a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség közreműködésével. A képekkel gazdagon illusztrált tárlat széles körűen mutatja be a kuruc-labanc szembenállás főbb momentumait, legfontosabb személyiségeit, valamint a szabadságharc diplomáciai és katonai eseményeit.

 

rakoczi 1

 

A prezentáció azért is tanulságos, mert az évforduló kapcsán megemlékezik a szatmári békét megkötő utolsó kuruc fővezérről, Károlyi Sándorról is. A báró személyisége máig vitatott, annak ellenére, hogy sikerült egy kompromisszumokon alapuló, s eredményes békekötését aláírnia: a szabadságharc résztvevőinek megkegyelmeztek, a nemesek megtarthatták kiváltságaikat. A magyarok ugyan elfogadták a Habsburgok érvényesülését, akik viszont cserébe lemondtak az abszolutista törekvéseikről. Rákóczi azonban nem élt a hűségeskü lehetőségével, inkább a száműzetést választotta.

 

rakoczi 2

 

A tárlatnyitón Pál István a nemzeti szövetség helyi vezetője köszöntötte a résztvevőket, a kiállítást pedig Balaicz Zoltán alpolgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, felelevenítve Rákóczi Ferenc életének és magának a szabadságharcnak a legfontosabb pillanatait. Elhangzott: Rákóczi megérdemli a leghűségesebb magyar kitüntető címet, hiszen haza- és nemzetszeretete ma is példakép lehet mindannyiunk számára. Nemcsak kiváló államférfi volt, hanem diplomata, író és bölcselő is, akinek már életében kultusza lett. Fontos, hogy a mostani tárlattal felfrissítsük, és egyúttal el is mélyítsük a róla szóló tudásunkat - fogalmazott az alpolgármester.

A kiállítás február végéig látható a város egyik legforgalmasabb aulájában, majd Lengyelországba utazik tovább.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK