2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A holokauszt áldozataira emlékeztek

2013. június 03. hétfő, 06:54
Címkék:

A holokauszt 69. évfordulóján koszorúzással és megemlékezéssel rótták le kegyeletüket a résztvevők a magyar, köztük a több mint 1200 zalaegerszegi áldozat előtt, előbb a temetőben, majd a zsinagógában, ahol a haláltáborokban pusztult helyi lakosok neveit fehér szalagokon tüntették fel.


DSCF7152

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség képviseletében Siklósi Vilmos elnök idézte fel a borzalmakat, majd arra figyelmeztetett, hogy újra visszhangzanak a gyűlölet szavai, a megbélyegzés, a kirekesztés újra jelen van a médiában, az utcán és a politika színterén. Az elnök a város és a helyi zsidó közösség kapcsolatát méltatva elmondta, a deportálás 70. évfordulójára hamarosan egy könyvet jelentetnek meg, amely a helyi zsidóság életét dolgozza fel napjainkig. A zsinagógában pedig egy örök interaktív kiállítás emlékezteti majd az odalátogatókat a városért anyagi, szellemi értékeket teremtő, magyar, zalaegerszegi zsidóságra. A város idén augusztusban helyet ad a Magyar–Izraeli Baráti Társaságok és Körök konferenciájának.

A gyászmegemlékezésen, mely valamennyi magyar áldozat tiszteletére gyertyagyújtással kezdődött, Nagy Tamás, megyei közgyűlés tagja, valamit Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere emlékezett a XX. század legnagyobb borzalmára. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy a közbeszéd, a közgondolkodás és végül mindennapjaink is mentesek legyenek a zsidóellenességtől, hangsúlyozták.

DSCF7143

Schönberger András főrabbi beszédében úgy fogalmazott: egyedül a Teremtő képes arra, hogy ítéletet mondjon népek és emberek felett, egyedül ő képes belelátni a szívekbe. Ezért hozzá fordulunk a gyász perceiben, mikor azokra emlékezünk, akiket elhurcoltak. Részesei voltak egy olyan történelmi kornak, amikor megbélyegezték őket, elvették vagyonukat, hazájukat és életüket. A magyar kultúrán nőttek fel, magyarnak vallották magukat, magyarok voltak a szabadságharc idején is, és a hazáért ők is sokat szenvedtek, mint a többi magyarok.

A főrabbi végül azt hangoztatta, minden bűn, legyen az bármilyen színezetű, bűn marad. Tagadni, átírni és feléleszteni rémtetteket: ennél nagyobb bűn nincs.

A megemlékezésen pártok, egyházak, közintézmények és társadalmi szervezetek is képviseltették magukat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK