2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

48 hőseire emlékeztek

2015. március 17. kedd, 18:35
Címkék:

Zalalövőn a Salla Művelődési Központban tartott ünnepi rendezvénnyel emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 167. évfordulójáról. Hősei tiszteletére koszorúkat helyeztek el Petőfi Sándor emlékművénél.

zalalovo marc15 2

A helyi általános iskola 6. évfolyamos tanulói színvonalas műsorban keltették életre a március 15-én kitört szabadságharc meghatározó eseményeit, melyről zalai vonatkozásokkal részletes történelmi áttekintést adott ünnepi beszédében dr. Vándor László. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének tiszteletbeli elnöke többek között arról beszélt, hogy március 20-án Kanizsán kinyomtatták a 12 pontot, amit minden mezővárosba, így Zalalövőre is eljuttattak. A települést ugyan elkerülték a harcok, de a mellette fekvő hadiúton egymást érték az átvonuló hadtestek, köztük Perczel Mór honvédtábornok seregének egy része, melyben zalalövőiek is harcoltak a magyar szabadságért.

zalalovo marc15 1

A megemlékezőket köszöntötte Barabási Attila, a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes igazgatója is, aki 48-as szabadságharc kapcsán a határok nélküli nemzeti összetartozásra, a múltra való visszatekintés, valamint a jövő felelősségteljes alakításának fontosságára hívta fel a figyelmet. Ezt követően az első világháború ihlette, Imádság háború után című táncjátékot tekinthette meg a közönség a Maros Művészegyüttes előadásában.

zalalovo marc15 3

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK