2024.11.30., szombat - András, AndorZalaegerszeg időjárása

Archivum

Mindenkit lefőzött

2010. március 09. kedd, 19:05
Címkék:

Keszthelyi konyhafőnök nyerte a Bocuse d'Or Selection Hungary magyar döntőjét. Kostyál Gábor, az egyik helyi hotel 36 éves séfje lett a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének győztese, ő képviseli majd a hazai szakácstársadalmat a világ első számú melegkonyhás csúcsgasztronómiai versenyén júniusban, a genfi európai döntőn. A második helyezett Lenkei Tamás, egy tapolcai hotel, míg a harmadik Volenter István, egy siófoki étterem szakácsa lett.

 

Keszthelyi séf a genfi döntőben

A kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye 1987-ben született. Az alapító, Paul Bocuse az „új konyha” egyik legnagyobb alakja. Az irányvonal az alacsony kalóriatartalomra és a minőségi, friss alapanyagokra koncentrál. Bocuse nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez, megreformálva a szakmát. 1961-ben elnyerte a Franciaország Legjobb Szakembere címet, erre a legbüszkébb, pedig azóta több Michelin-csillag birtokosa lett, emellett Becsületrenddel is kitüntették.

Kostyál Gábor 1991-ben szerzett szakácsképesítést, majd négy évvel később vendéglátó üzletvezetői bizonyítványt a siófoki Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskolában. Pályáját egy sóstói hotelben kezdte szakácsként, majd egy siófoki csárdában dolgozott konyhafőnökként, aztán 1997-től ugyanebben a beosztásban egy németországi étteremben.

4-2.jpg

1999-től öt éven át újra egy siófoki hotelben dolgozott konyhafőnök-helyettesként Kocsonya Kálmán vezetése mellett, közben fél éves kitérőt tett a bangkoki Budapest étterem konyhafőnökeként. 2004-től két évig egy újabb siófoki hotelben már mint konyhafőnök tevékenykedett, majd kiemelt konyhafőnök lett egy montenegrói hotelben.

2007-ben hazatért, idén januárig a Hertelendy Kastélyszálló konyhafőnöke volt, jelenleg pedig a keszthelyi Helikon Hotelben dolgozik. Már több hazai és nemzetközi versenyen is részt vett versenyzőként és trénerként egyaránt.

A 2002-es luxemburgi Culinary World Cup-on egyéni indulóként ezüstérmet, a 2004-es erfurti olimpián a regionális csapat trénereként bronzérmet szerzett. A 2008-as Bocuse d'Or magyar versenyén második helyezést ért el, az erfurti olimpián pedig a Magyar Nemzeti Válogatott tagjaként három ezüst- és egy bronzéremmel tért haza.

 A februári Bocuse d'Or Selection Hungary magyarországi döntőjén ezúttal ő kapta a legtöbb pontot a svéd, olasz, francia, norvég és magyar szakemberekből álló zsűritől. Ennek sorában helyet foglalt Charles Tjessem, a 2003-as lyoni Bocuse d'Or verseny győztese, Kalla Kálmán, a magyar szakácsikon, és Sven Gunnar Svensson, a svéd Bocuse d'Or Akadémia 84 éves elnöke is.

Kostyál Gábor a verseny névadójától és alapítójától, Paul Bocuse-tól vette át a díjat legjobbnak ítélt menüjéért: fogasfilé kaporral, füstölt lazaccal – édesvízi rák mousseline – Mascarpone rizotto aszalt paradicsommal – burgonya variáció, sáfrányos rákmártás, valamint borjúkaraj szarvassonkával, briesse-vel zöldpisztácia köntösben – tepertős pogácsa fűszeres kecskesajt krémmel – füstös, meleg lábkocsonya – spárga royal – tormás cékla sorbet – Portoi-s jus.

„Az elődöntő után váltottam munkahelyet, és bevallom bennem volt, hogy megmutatom volt munkáltatóimnak, mit is tudok valójában” – mondta a verseny után Kostyál Gábor, majd így folytatta:

„Köszönöm a Kodolányi János Főiskolának a gépeket, amikkel a felkészülésemet támogatták, a siófoki Krúdy vendéglátó iskolának a lehetőséget, hogy a tankonyhájukon felkészülhettünk, és természetesen mindenekelőtt segédem, Molnár Péter munkáját, nélküle biztosan sokkal nehezebb dolgom lett volna. Az elkövetkezendő hónapokban kicsit kevesebbet leszek a családdal, mert mindent meg kell tennem, hogy a lehető legjobban felkészülhessek a genfi megmérettetésre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK