2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tíz csapat, 204 fő, 1050 kilométer

2015. február 01. vasárnap, 16:51
Címkék:

"Ne add fel, gyerünk, meg tudod csinálni!" – Dózci Éva biztatta így a gyerekeket. A generációk által ismert és kedvelt úszóedző nemcsak Zalaegerszegen, hanem többek között Keszthelyen is népszerűsítette a sportot. Emlékére első alkalommal szervezte meg a Zala Megyei Természetbarát Szövetség a Dóczi Éva úszógálát a zalaegerszegi Fedett Uszodában, a 24 órás úszóversenyen tíz csapat összesen 204 fővel mérette meg magát.

uszogala5

A Dóczi Éva 24 órás úszógálán

Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere nyitotta meg elmúlt szombaton a rendezvényt, melynek céljául a szervezők az egészséges életmód, az úszósport és úszásoktatás fontosságát hirdették meg. Az alpolgármester méltatta, hogy az úszógála névadója az a Dóczi Éva, akit ő is személyesen ismert, aki több évtizeden át úszómesterként dolgozott a városi strandon, amely különleges helyet töltött be a zalaegerszegiek életében. Mint mondta, az önkormányzat vezetésének eltökélt szándéka, hogy a városi strand újból megnyílhasson, ennek lehetőségét már vizsgálják a műszaki szakemberek. Idén ez még nem válhat teljes mértékben valóra, de a kismedencéket nyáron már birtokba vehetik a gyerekek, ahogy a zöldfelületet és a sportpályákat a napozni illetve mozogni vágyók. Mindehhez nagy összefogásra van szükség, éppen ezért számítanak önkéntesek kétkezi munkájára, mellyel kapcsolatban felhívást tesznek majd közzé.

uszogala1

Varjasi Gábor nyugalmazott rendőrkapitány, a rendezvény konferansziéja és dj-je idézte fel Dóczi Éva "Dika" életútját, aki Zalaegerszeg közismert és szeretett alakja, sportolója, úszómestere, úszóedzője volt. Korán elkezdte az úszás oktatását, Zalaegerszegen több ezer ember neki köszönheti, hogy tud úszni. A tehetséges hátúszó labdajátékokban is kitűnt, a város egyik legjobb és leggyorsabb kézilabdásaként sok-sok emlékezetes mérkőzés főhőseként. A strand, mint első szerelme végigkísérte egész életét, hiszen úszómesterként évtizedekig itt dolgozott, ez volt az élete.

uszogala4

Pataki János ötletgazda és szervező érdeklődésünkre az előzményekről elmondta, Törekvő Vízipókok névre hallgató csapatukkal Keszthelyen és Dunaújvárosban már több alkalommal vettek részt 24 órás úszóversenyen, ezért azt gondolta, miért ne szervezhetnének Zalaegerszegen is egy ilyen viadalt. Ötlete követőkre talált, az pedig kézenfekvő volt, hogy Dóczi Éváról nevezik el a versenyt, akivel gyermekkorukban kötöttek barátságot, s akit mindig is nagy küzdőnek tartott.

uszogala3

Az emlékversenyen hat helyi és négy vidéki (Pécs, Dunaújváros, Ajka és Veszprém) csapat tagjai úsztak váltóban, 204-en összesen 1048,9 kilométert teljesítve a 24 óra alatt. Az első helyezést a legtöbb hosszt úszó csapat, a dunaújvárosi Swimpact érdemelte ki 143 700 méterrel. A második és harmadik helyezést két zalaegerszegi csapat a Retro ZÚK (123 150 m) valamint az Igyunk Rája (119 750 m) érte el. Különdíjat kapott a legsportszerűbb csapat, a PTE ETK ZKK, a legidősebb csapat, a Törekvő Vízipókok, a legidősebb úszó Kárász Pál (67) a BGF csapatából, a legfiatalabb úszó Pallós Panka (6) és a legszebben úszó Tóth Luca a Törekvő Vízipókoktól.

Végeredmény:

I. Swimpact 143 700 m

II. Retro ZÚK 123 150 m

III. Igyunk Rája 119 750 m

IV. Lamanteam 119 750 m

V. Mint A Hal 105 950 m

VI. Törekvő Vízipókok 103 600 m

VII. BGF Zala-Triatlon 98 400 m

VIII. Team Regatta Veszprém 90 650

IX. Zalaegerszegi Úszóklub 86 100 m

X. PTE-ETK ZKK 66 400 m

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK