Archivum
Keleti gasztro-túra
Keletről mindig jött valami áru. Hívták luxuscikknek, drága csemegének vagy éppen gyarmati árunak. A kereskedelmi kapcsolatokon túl, később a tudományos érdeklődés is megindult Kelet felé.
Kóstoljunk kínai és török finomságokat
Az orientalisták az ázsiai nyelveket, kultúrát és történelmet kutatták (bár egyes elméletek szerint ezek is gazdasági és területszerző akciók voltak), de a 20. század elejének művészeti irányzatai is előszeretettel használták a keleti mintákat, szimbólumokat.
A multikulturalizmus, meg a globális piac azonban kissé lerombolta az „egzotikum” és az „elérhetetlenség” mítoszát. Van itt már minden a közvetlen közelünkben: thai masszázs, feng shui tanácsadó, jógaóra, thai chi a ligetben, török ételbár és kínai kaja. Ami önmagában nem baj, csak – mielőtt tetemes összeget áldoznánk a harmóniánkért és megfelelő energiaáramlásunkért – tartsunk egy gyors „minőségellenőrzést”.
Nehogy kontárok keze alá (pultja elé) kerüljünk. Divat szidni a „kínait”, aztán sokan mégiscsak ott vásárolnak, mert olcsó. Micsoda fordulat a világtörténelemben: míg egykor a fényűzés jutott eszébe az embereknek a keleti cikkekről, addig ma az elérhető ár.
Bizonyos szempontból viszont mégse olyan nagy baj, hogy itt vannak a kínaiak, és hogy néhány török is „visszatért”. Mert legalább ételt is hoztak magukkal. Zalaegerszegen az utóbbi néhány hónapban, csak a belvárosban három kínai büfé és egy étterem, valamint egy török ételbár nyílt.
Nem, ez itt nem a reklám helye, hanem az örömé: rántotthús-ország lakói a laposra klopfolt, semleges ízű karaj után igazi ínyencségeket is kóstolhatnak. És a kínainál még a disznóról sem kell feltétlenül lemondani; választhatunk sertéshúst bambusszal és kínai gombával vagy például szecsuáni módon.
Fontosabb azonban ennél a fűszerezés. Míg a magyar konyhák többségét a só-bors-paprika szentháromság uralja, addig a városunkba települt keleti konyhákban rátalálhatunk a gyömbérre, curryre, chilire, szójaszószra, szezámra, vagy a török-konyha esetében a rómaiköményre és mentára.
Nem lenne baj, ha az új élmények hatására a háztartások felszerelkeznének némi fűszerrel, a közétkeztetést végző vendéglátóhelyekről már nem is szólva. (Tisztelet a kivételnek.) Már csak azért is, mert egykoron a magyar konyha gazdag volt zöldfűszerekben (tárkony, lestyán, csombor), csak valahol a monarchia és a szocialista népkonyhák közötti vérzivataros időkben elhagytuk őket.
Azt sem árt megtapasztalni, hogy a török döner kebabon és kínai csípős savanyú levesen túl is van élet, vagyis étel. Távol-keleti barátaink kukoricalevesét éppúgy érdemes kipróbálni, mint az illatos, omlós csirkefalatot (vagy ahogy ők mondják magyarul: „sirke”) vagy a pikáns változatot fekete szezámmaggal.
De bő a választék marhában, kacsában és tenger gyümölcseiben is. A töröknél vezet a joghurtos padlizsánsaláta, a muszaka és a falafel (csicseriborsó) tál. Aki pedig szereti a már-már émelyítően édes és a diós finomságokat, feltétlen vegyen egy baklavát. Kávé helyett pedig a török tea javasolt. Igaz, csak akkora, mint a mi presszóadagunk, de a hatás annál nagyobb.
Ne menjünk el a köretek mellett sem, sőt álljunk meg, és felejtsük el a hasábburgonyát! A paradicsommal és paprikával főzött török rizs (ami valójában bulgur, vagyis búzatöret) szinte mindenhez passzol, a kínai zöldséges sült tészta meg önmagában is laktató.
A pult előtt állva pedig hamar rájövünk, hogy a mi sós, párolt rizsünkön kívül létezik sült és pirított változat is többféle „adalékkal”: rákkal, hússal, sonkával, zöldséggel. A tojásos változat kedvéért pedig talán még Ho Shi Minh is lemászik a talapzatáról, mert rájön, hogy a szomszéd főztje is lehet olyan jó, mint a vietnami, főleg ha a vacsora a népek közötti megbékélést szolgálja.
Szóval bátorság, bátorság! A nagy nyári uborkaszezonban induljunk el néha egy városon belüli gasztrto-túrára, és merjünk pikánsak lenni. Mert fűszerek nélkül legalább olyan unalmas képünk lesz, mint egy gondozatlan rizsföldnek valahol a távol-keleti végeken.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Tisztújítás a zalaegerszegi FidelitasnálMilliós értékű, védett fajnak számító kockásliliomot károsítottak meg ZalábanÉpül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanForgalmi akadály van a 74-es úton, Nekeresd közelében Még lehet jelentkezni a Keresztury SzavalógáláraMűszakilag hibás sparhelt miatt izzott a korom egy becsvölgyei kéménybenBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részére -
rovatunk hírei
1000 üdvözlőlap és meghívó Verdák: Al Barátokra lel101 híres bombázó Traffipax infó 2016.Július 20.Páka szerethető, élhetőSármellék sikereiNaperőmű létesülhet Söjtörön"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk!” Tavat kerülő vesebetegekKöszöntötték az 500 ezredik ügyfelet top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélLegyen-e Petőfi-szobor Zalaegerszeg belvárosában?Baleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonÉpül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcában2025 a felismerések és a szárnyalás éve lesz