2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zsiráf inkubátorok, elektronikus lázlapok

2014. június 04. szerda, 16:37
Címkék:

Zsiráf névre hallgató, négy csúcstechnológiájú inkubátorral gazdagodott a zalaegerszegi megyei kórház perinatális intenzív centruma. Különlegessége, hogy teteje egy gombnyomásra felemelkedik, így a babát nem kell kivenni a beavatkozásokhoz, ezáltal elkerülhetőbbé válnak az esetleges fertőzések is. A mintegy kétszáz millió forintos európai uniós támogatással megvalósult beruházás során egyéb diagnosztikai eszközöket – köztük újdonságnak számító elektronikus lázlapokat – is beszereztek.

koraszulott projekt6

Kétszáz millió forintos eszközfejlesztés a koraszülött intenzív centrumban

Dr. Csidei Irén főigazgató a projekt záró rendezvényén azt hangsúlyozta, nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló technikai fejlesztést tett lehetővé a pályázati projekt a koraszülött intenzív részlegen, ahol Zala megyéből, Vas megye dél-keleti valamint Somogy megye észak-nyugati részéből fogadnak koraszülötteket és súlyos állapotú csecsemőket. Mint fogalmazott, büszke az osztály munkájára, hiszen olyan eredményeket tudnak felmutatni, ami páratlan az országban. Ebben nagy szerepet játszik a technikai felszereltség mellett a munkatársak elkötelezettsége és tudása, mellyel a kis betegek gyógyítását végzik. Kiemelte továbbá, hogy a hazakerülő koraszülöttek 80 százalékát anyatejjel táplálják. A Zala Megyei Kórház 2009 óta bababarát kórház is, ezt a címet éppen az idén újították meg.

koraszulott projekt1

Dr. Gárdos László, a gyermekosztály vezető főorvosa felidézte, hogy a nyolcvanas években Zala megye a legrosszabb helyen állt a csecsemőhalálozások számát tekintve az országban. A 2010-es években azonban a legjobbak közé verekedte fel magát, és ebben nagy szerepe volt a közelmúltban elhunyt, a gyermekosztályt ujjászervező dr. Rubecz Istvánnak. Öt évvel ezelőtt "Dávid és Góliát harcot felvállalva" kezdtek bele a most záruló fejlesztésbe. Nem gondolták, hogy öt évig fog tartani, de megérte a várakozás a tekintetben, hogy a jelenleg létező legmodernebb műszerparkhoz juthattak hozzá. A korábbi nyolc mellett négy új, zárt és nyitott üzemmódra egyaránt alkalmas intenzív inkubátort, kíméletes bánásmódot biztosító lélegeztető gépeket valamint egyéb diagnosztikai eszközöket szereztek be. További újdonság az eddig sem Magyarországon, sem Nyugat-Európában ezen a területen nem alkalmazott elektronikus lázlap, melyen a labortól a röntgenig nyomon követhető a csecsemők minden adata.

koraszulott projekt4

A főorvos végül köszönetet mondott a műszaki és informatikai osztály munkatársainak az integrált rendszer kiépítésért, melynek finomra hangolást most végzik. Ezért egyelőre papír alapon is dokumentálnak, de várhatón a zalaegerszegi lesz az első, ilyen típusú működő rendszer az országban.

Reiter József, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben mintegy 300 milliárd forint értékű európai uniós egészségügyi beruházás zajlott Magyarországon, melynek köszönhetően a kórházi infrastruktúra egyharmada megújult.

koraszulott projekt3

A projekt záró rendezvényén Horváth Péter, a csúcstechnológiájú műszereket és berendezéseket szállító cég ügyvezetője is értékelte a beruházást. Ezt követően a vendégek – köztük Gyutai Csaba polgármester és Balaicz Zoltán alpolgármester –megtekintették az új berendezéseket az osztályon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK