2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalakaros zavartalanul fejlődik

2013. december 11. szerda, 17:28
Címkék:

A több mint 45 éves fürdő nem csak gyógyulást, hanem erőt és élményt ad a családnak. A 2013-as évben csak a fürdőn közel 600 millió forint értékű beruházás valósul meg, melyhez a "Családi wellness szolgáltatások fejlesztése a Gránit Gyógy- és Termálfürdőben" pályázatunkban 220 millió forint állami támogatást kaptunk. Megépítettük beltéri gyermek élményfürdőt egy korábban alacsony kihasználtsággal működő medencetérben, és korszerűsítjük a fedett fürdőt is. Ehhez kötődően elindult a gasztronómiai részek modernizálása is. számolt be a zalakarosi fürdő modernizálási törekvéseiről Novák Ferenc, zalakarosi polgármester.

zalakaros gyermekvilag

A helyiek és a turisták is fontosak

– A fürdő célja, hogy a kül- és beltéri Vízipók- Csodapók Gyermekvilág szárazföldi és vízi attrakciós elemeit megtöltse tartalommal, ehhez hátteret a Béres Alexandra vezette Neckermann Klub Oázis program biztosítja. A projekt második ütemében a gyógyászati részhez tartozó fedett fürdő gyógyvizes medenceterét újítjuk fel, tágas pihenőtereket alakítunk ki, de egy új aqua fitness medence is készül. Nyáron új szaunaudvart adtunk át. Új megjelenést kap a homlokzat, korszerű nyílászárókkal, amelyek nem csak a hatékony energiagazdálkodást tesz lehetővé, hanem modern külsőt kölcsönöz az épületnek. A gyógyászat szempontjából a versenyképesség megtartása a stratégiánk alapja is egyben. A 2014-es év egyik fő stratégiai irányvonalát a fizetőképes külföldi célpiacok elérése adja, melyhez elengedhetetlenek a folyamatos fejlesztések.

– A strandfürdő és fedettfürdő mellett külső-belső élményfürdő, gyógycentrum is kényezteti a vendégeket. Már nem csak gyógyászati, hanem rengeteg wellness, medical wellness és alakformáló szolgáltatást is kínálnak. Egyáltalán akad még olyan szolgáltatás, aminek a hiányát érzik?

– Amellett, hogy Európa-szerte elismert gyógyhely Zalakaros, mára több generáció befogadását is lehetővé tevő fürdőkomplexumával a családi szórakozásra alkalmas nívós szolgáltatás rendszerrel kínál élvezetes, tartalmas kikapcsolódási, feltöltődési lehetőséget a család minden tagja számára. A fürdőn a TB által támogatott kezelések mellett a wellness és medical wellness kezelések széles tárházával találkozhatnak a vendégek, több mint 20 féle különböző wellness kezelést és csomagot felsorakoztató szolgáltatás palettán a fény-és aromaterápiás kádfürdőktől a boldogságot jelentő csoki masszázsig. Mindezt nyugodt, kellemes, körülmények között teheti. Mottónk: míg a család egyik tagja pihen, vagy gyógyul, addig a többiek kedvükre szórakozhatnak a fedett élménybirodalomban, színes programokon vehetnek részt.

Kiemelendő a tendencia, mely szerint a Zalakarosi Fürdőt ma már nem csak nyugdíjasok látogatják, egyre több fiatal felnőtt jön rá arra, hogy a különböző sportsérülések és az ülő munkavégzésből adódó fájdalmak megelőzhetők, vagy csökkenthetők a gyógyvízzel, és a gyógyvízre alapozott kezelésekkel. A Zalakarosi Fürdőn működő reumatológiai járóbeteg szakrendelést egy nagyszerűen működő gyógyászati központ támasztja alá, szakképzett egészségügyi szakemberekkel. Összefoglalva, mind wellness mind gyógyászati kezelésekben bővelkedünk, folyamatosan aktualizáljuk a rájuk vonatkozó kedvezményeket és csomagokat a felmerülő vásárlói igényeknek megfelelően.

– Zalakaros sikerének titka, hogy a mindenkori infrastrukturális fejlesztések egyszerre szolgálják a turizmust és a helyben élő polgárok életét. Az idén végrehajtott városmodernizációra is igaz volt mindez?

– Természetesen. Ilyen az autóbusz-állomás felújítása is, ahonnan és ahová, mint a helyiek, mint a turisták kulturált körülmények között érkezhetnek, indulhatnak. A termelői piac a helyi, a környékbeli gazdáknak nyújt lehetőséget, ugyanakkor az itt tartózkodó turisták egészséges termékekből, széles áruválasztékból vásárolhatnak. Nem az infrastruktúrafejlesztést érinti, de ennek szellemisége köszön viszont abban, hogy a fürdő különböző programjaira csábítjuk a helyieket, ők is használják és érezzék sajátjukként a létesítményt. Katus Attila, egészségturisztikai nagykövetünk pedig iskolánkba látogat, ahol együtt tornázik a gyerekekkel, a városnapon az Ezüst Klub tagjaival, vagy éppenséggel az alapítványi bálon táncol az anyukákkal.

– Milyen pályázatok segítették idén a város fejlesztését?

– A Kerékpáros-ház ez évben kezdte meg működését. Ez a hévízi kistérséggel közös pályázat eredménye. Szintén kistérségi pályázat volt a közösségi közlekedés fejlesztése, amelyben a már említett autóbusz-állomás felújítása mellett 11 darab autóbusz-öböl és 9 db váró újul meg, de ez a beruházás áthúzódik a következő évre. A termelői piac létrehozása a Leader egyesülettel való együttműködésből született. Szlovénokkal közös pályázat részeként már megérkeztek a közvilágítás LED lámpái, rövidesen felszereljük őket.

– Milyen elgondolások mentén történik a város fejlesztése a közeljövőben?

– Célunk, hogy Zalakaros élhető, komfortos város legyen, minőségi szolgáltatásokkal. Eddig elsősorban a turizmusfejlesztésre koncentráltunk, most a hangsúly más területek felé tolódik el. A termáltó és öko-part projektünket nyertesként hirdették ki. A különleges attrakció megépítése esetén egyszerre szolgálja a település lakosságát és a turistákat. Szintén nyert a horvátokkal közös kerékpáros-projekt, amely jelentősen bővíti majd e szolgáltatási kört. És ami nagyon fontos – anyagi lehetőségeink függvényében – hozzákezdünk egy új közösségi tér-kulturális központ- megvalósításához, amely alapvető változásokat hoz e terület működésében és egyúttal a régi településrész rehabilitációja is megkezdődik.

– A gyógytelepülés eredményeihez a kényelmes szálláshelyeken, a magyar és nemzetközi konyha változatos kínálatán túl hozzájárulnak a civil szervezetek is. Kellően megbecsülik őket?

– Szélesen értelmezve a fogalmat Zalakaroson több mint 30 különböző szervezet, csoportosulás ténykedik. A skála a Turisztikai Egyesület több mint 120 fős tagságától és meghatározó turizmus-szervező szerepétől a legkisebb lélekszámú vonós-kvartettig terjed. Polgármesterként első lépéseim egyike volt, hogy vezetőiket összehívva megköszöntem munkájukat. Évi egy-két alkalommal pedig úgynevezett civil találkozót szervezünk tagjaik számára. Működésükhöz anyagi támogatást biztosítunk 15 millió forintos keretösszegben. Meggyőződésem, hogy az ő munkájuk, tevékenységük nagymértékben hozzájárul településünk értékeinek gyarapításához, a korrekt közélet kialakításához.

– A hotelek, apartmanok, panziók, kempingek, nyaralóházak komfortjának megteremtésén túl, az éttermek, cukrászdák, pizzériák, borozók is folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat. A vállalkozásokat is képes kellő mértékben segíteni az önkormányzat?

– Egy jól működő, rendezett, tiszta, biztonságos, megfelelő infrastruktúrával rendelkező település az alap, amire a vállalkozások építhetnek. Fejlesztéseink, legyenek azok a településen vagy a fürdőn, újabb lehetőséget teremtenek a minőségi szolgáltatást nyújtani akaróknak. Most az év végén pedig elismeréssel adózunk azon személyek áldozatos tevékenysége előtt, akik már hosszabb ideje a vendégek megelégedésére működtetik vállalkozásukat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK