2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalaegerszegi városi strand: újra nyitva

2015. augusztus 06. csütörtök, 13:37
Címkék:

A régi idők mindennapi hangulata elevenedett életre röviddel a városi strand délelőtt tíz órakor kezdődő ünnepélyes megnyitója után. A gyerekek nagy igyekezettel vették birtokba a pancsoló medencét, bár ekkor még nem voltak sokan, később azonban egyre több babakocsis anyuka érkezett csemetéjével.

strand megnyit13-net

A megnyitást megelőző sajtótájékoztatón a strand bejárata előtt gyűltek össze mindazok, akik a szándéktól a megvalósításig részt vettek a beruházásban. A strand újranyitásának történetét érdeklődve hallgatták a városlakók is.

Vigh László országgyűlési képviselő kapott először szót. Mint mondta, óriási nosztalgiát érez a strand és a fedett uszoda iránt, amit 1976 és 80 között, a Ganz-szakközépiskola tanulójaként előszeretettel keresett fel diáktársaival együtt. Kiemelte, a városvezetés nagyon helyesen döntött akkor, mikor eleget tett a polgárok kérésének, és a városi strand újbóli megnyitása érdekében magára vállalta a beruházás megvalósítását. Kitért a fedett fürdő fejlesztésére is. Elmondta, az új uszoda megépítéséhez 3,5 milliárd forintot kért. A maga részéről mindent megtesz azért, hogy ezt az összeget megkapja a város a miniszterelnök ígéretéhez híven, melyből megépülhet az új létesítmény a közeljövőben.

strand megnyit5 net

A lakosság kérte, az önkormányzat teljesítette

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a mindenki által ismert közmondással – ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó – kezdte tájékoztatóját. Arra utalt, hogy több mint egy évvel ezelőtt szintén a városi strand bejárata előtt tettek ígéretet tett arra, hogy újból megnyitják a 2011-ben egy meggondolatlan döntés következtében bezárt létesítményt. Az önkormányzati választások után felálló új képviselő-testület egyhangúlag döntött e mellett, majd megkezdődött a tervezés folyamata. Kiemelte, a strand újbóli megnyitásával, a pancsoló medence megépítésével, környezetének megszépítésével, a kültéri játékok kihelyezésével a kisgyermekes családoknak szeretnének kedvezni, és mindazoknak, akik nehezebb helyzetűk révén nem tudnak más szolgáltatást igénybe venni, de itt szívesen napoznának, sportolnának.

A polgármester beszélt arról az áprilisi kormányzati megállapodásról is, melynek értelmében Zalaegerszegen 3,5 milliárd forintos beruházással új, 50 méteres, 10 pályás, feszített víztükrű fedett uszoda épülhet meg külön tanmedencével. Emiatt módosítaniuk kellett a pancsoló medence terveit, a gépészetre és a környezetre vonatkozó dokumentációkat, hogy az illeszkedjen az új nagyberuházáshoz. Ezért csúszott az építkezés, de vállalták ígéretüket, hogy idén nyáron mindenképpen kinyitják a városi strandot.

Balaicz Zoltán hangsúlyozta, döntésüket igazolja az a tény, hogy a belváros zöld szívében nem más létesítmény épült, hanem tovább működhet a városi strand, amit Egerszeg-kártyával mindössze 300 forintért vehetnek igénybe a lakosok.

strand megnyit10-net

Bali Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője úgy vélekedett, a projektben nagy jelentőséggel bírt az a példaértékű összefogás, mely a strand rendbetételét szolgáló július 30-i közösségi akciót kísérte. Érkeztek önkéntesek a környező utcákból, a civil szervezetektől, a hivatal és az önkormányzat cégeitől, hogy családtagjaikkal együtt kivegyék részüket a feladatokból. Tennivaló akadt bőven: parkosítás, füvesítés, gyomlálás, faültetés, szemétszedés, játszóeszközök telepítése, padok és korlátok festése, strandfoci- és strandröplabda-pálya rendezése, valamint az épület kitakarítása, melynek részeként kijavították a homlokzaton lévő hibás feliratot is.

Bali Zoltán a jövőről szólva kiemelte, a belváros szívében található városi strandot olyan funkcióval kell megtölteni, ami a sportolást és a rekreációt segíti. A 3,5 milliárdos sportuszoda-fejlesztés ezt a célt szolgálja amellett, hogy hozzákapcsolódó szabadidős tevékenységeknek, mint a napozás, röplabdázás, lábtengózás is helyet ad majd. Úgy vélekedett, a városi strand az Ifjúsági és Sportcentrum és az AquaCity kínálatával együtt olyan jól működő konstrukció lehet, ami jelentősen javítja majd a város turisztikai pozícióját.

strand megnyit8 net

Az ünnepélyes sajtótájékoztató végén Plank Antal, a kivitelező Szabau Invest Kft. ügyvezetője jelentette készre a beruházást. Ezt követően Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán szélesre tárták a strand kapuját, jelképesen megnyitva a városi strandot az egerszegiek előtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK