2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Zalaegerszeg: kétszeresen idősbarát város

2013. október 31. csütörtök, 18:30
Címkék:

Véget ért a kulturális programokban és vetélkedőkben bővelkedő Idősek hónapja rendezvénysorozat. A záróeseményre - melyen a város a Zala Megyei Önkormányzattól "Az Év Idősbarát Önkormányzata" díjat is megkapta - a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben került sor. A város idén hagyományteremtő szándékkal indította el az Idősek hónapja programsorozatot.

id 1

Zárórendezvény díjkiosztással

Az elmúlt hetekben az időskorúak kulturális eseményeken, vetélkedőkön, sportrendezvényeken és egy fotópályázaton is részt vehettek. A díjakat szintén a záróeseményen adták át a nyerteseknek.

A rendezvényen részt vett Asztalosné Zupcsán Erika, szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében hangsúlyozta: az időseknek szóló programok, és ünnepek nagyon fontosak, hiszen minden korosztálynak szüksége van arra, hogy el tudjon szakadni a hétköznapoktól. Jó, hogy a Zalaegerszegen a város vezetői erre is odafigyelnek, és egy többhetes rendezvénnyel kedveskednek a nyugdíjasoknak.

id 2

Gyutai Csaba polgármester elmondta: a városban 14244 hatvan év feletti lakos él. Az elmúlt évek, évtizedek adatait összehasonlítva az látszik, hogy nőtt az átlagéletkor; nők esetében az uniós átlagot is megközelíti. A polgármester szerint az egészségügyi és szociális ellátórendszer fejlődésének köszönhetően ma már jóval tovább élhetünk, mint a korábbi generációk. A városban másfél évtized alatt felépült egy komplex intézményrendszer az idősekért, mely 1000 főnek képes folyamatosan segítséget, gondozást adni. Olyan betegekről is képes a város gondoskodni, akik önmagukat már nem tudják ellátni.

Az időskorúak magas számát nem gondként, hanem lehetőségéként kell tekinteni - fogalmazott Gyutai Csaba. Annál is inkább mert egyre inkább nekik sem nyűg az életkor. Míg évtizedekkel ezelőtt sok idős sötét, szürke, kissé kopottas ruhákban járt, addig ma az látszik, hogy az emberek zöme 60 év felett is ad magára. Csinos, jólöltözött, ápolt, szép frizurájú hölgyeket és urakat látunk. Ők azok, akiktől tanulhatunk, és tiszteleghetünk életművük előtt.

A polgármester Manninger Jenőtől, a megyei közgyűlés elnökétől és Boda Lászlótól, a Zala Megyei Idősügyi Tanács elnökétől átvette az "Az Év Idősbarát Önkormányzata" díjat. Ezzel a város már kétszeresen is díjazott lett, hiszen másfél hónapja a belügyminisztertől, és az emberi erőforrások miniszterétől is hasonló elismerésben részesültünk. A megyei önkormányzattól Murarátka polgármestere is átvehette az kitüntető címet.

Az Idősek hónapja záróeseményén a nyugdíjasok között is több díjat osztottak ki. A Generációk egymás között fotópályázat nyertesei Soós Istvánné, Vasné Hajdu Ottilia Edit és Dancs Károlyné lettek. Közönségdíjat Olasz Károlyné kapott.

id 3

A rendezvényen a város kiemelkedő senior sportolóit (Góczánné Tóth Zsuzsanna, Dr. Muhoray Árpád, Csarankó László, Ruzsin Pál), és Magyar Máltai Szeretetszolgálat idős önkénteseit (Dobi Sándorné, Szabó Józsefné, Szeles János) is jutalmazták.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK